Nevládní a neziskový projekt Političtí vězni.cz má za cíl zachytit a uchovat paměť bývalých politických vězňů a vězeňkyň, perzekvovaných minulých režimem. Stejně tak jako zachytit vzpomínky očitých svědků a aktérů historických událostí. Tomáš Bouška se rozhodl toto temné období českých dějin přiblížit turistům, kteří chtějí českou metropoli poznat z trochu jiného úhlu pohledu.

Jaroslav Ryba.
Komunisté ho nutili, aby se zřekl svého táty sedláka. Neudělal to a musel k PTP

Pane Bouško, Váš projekt je mezi veřejností už poměrně známý. Přesto, přibližte nám, co je jeho hlavním cílem?

Cílem našeho projektu je dokumentovat a dostupnou formou popularizovat životní příběhy bývalých politických vězňů, pracovníků PTP či jejich blízkých.

Jak Vás napadla myšlenka procházek s turisty, které přibližují osudy politických vězňů?

Řadu let zároveň zvažuji, zda máme naše aktivity profesionalizovat, nebo je ponechat volnočasově. Když nám dalo Airbnb množnost nabídnout naše procházky pravidelně a dostatečnému publiku, vysvitla naděje na stálý finanční příjem, který by nás k profesionalizaci nasměroval. Nyní tyto zážitky patří mezi naše hlavní popularizační aktivity. Tradičně provádíme po místech paměti spojených s bývalými československými politickými vězni.

Fotografka Zuzana Mináčová.
Mináčová vystaví fotografie připomínající komunistickou agitaci

Které místo je pro turisty nejpůsobivější?

Asi nejsilnějším místem jsou pro naše hosty památník politickým vězňům v Praze na Újezdě, tam jsou cítit silné emoce, a také památník událostí sametové revoluce na Národní třídě. Spolu s nově uvedeným filmem také nabývá na významu připomínka Milady Horákové vedle Poslanecké sněmovny.

Jací turisté mají o zážitek zájem? Převládají cizinci nebo je více Čechů?

Větší zájem je z řad cizinců a možná překvapivě jsou častěji seznámení s naší historií více než samotní Češi. Pokud si někdo náš zážitek objedná, obecně platí, že když je to cizinec, tak si nejprve k danému tématu něco načte.

Ilustrační foto
Na vzpomínkové akci zazněla jména obětí komunistického režimu

Jak turisté na Vaše vyprávění reagují?

Ačkoliv byl tento zážitek spuštěn teprve v červenci, máme velmi milé reference, které chválí nejen okruh procházky a její přizpůsobení zájmům našich návštěvníků, ale i samotný odkaz, který je s politickým vězeňstvím spojen. Totalitní zvůle a potlačení lidských práv a svobod jsou dodnes častým jevem ve světě, jak nás upozornili třeba návštěvníci z Venezuely, Kuby nebo Číny. Těší je, že na to naše procházka pamatuje.

Happening za připomenutí obětí komunistického režimu se konal 25. února před sídlem KSČM v Praze.
Demonstranti v Praze připomněli komunistický teror

Celá procházka zabere zhruba tři hodiny. Příběhy jednotlivých vězňů jsou vyprávěny v angličtině a zážitek vyjde asi na 799 korun, které jdou na konto nevládní organizace Političtí vězni.cz. Ta ze získaných peněz financuje veškeré své aktivity. Zájemci si mohou procházku temnou československou historií rezervovat na webu Airbnb, díky nové službě Zážitky