„Výměna bankovky 1000 Kč s přítiskem k 30. výročí rozdělení české a slovenské byla na všech územních zastoupeních ČNB ukončena z důvodu vyčerpání zásob,“ uvedla ČNB na twitteru. Výměna začala ve středu ráno. Když v roce 2019 centrální banka vydala speciální stokorunu ke stému výročí vzniku československé koruny, trvalo rozebrání delší dobu.

Dlouhá fronta lidí byla stejně jako ve středu také ve čtvrtek ráno u pobočky ČNB v Ostravě. Z Nádražní ulice, v níž je vchod do banky, se fronta opět stáčela po Zámecké ulici do Tyršovy. Čekaly v ní desítky až stovky lidí. V Praze se fronta brzy ráno táhla od budovy centrální banky k ulici Nekázanka.

Na speciální bankovku se stála fronta už od tmy.
Výroční tisícikoruna způsobila v ČR šílenství. Lidé nespali, mrzli, měli lehátka

V Brně byla ráno fronta znatelně menší než ve středu, kdy se vinula od vstupu do banky v Rooseveltově ulici přes Sukovu, Malinovského náměstí a Jánskou ulici až po Masarykovu ulici. Ve čtvrtek ráno stáli lidé okolo banky a fronta vedla přes Sukovu a končila na Malinovského náměstí. I tak v místě čekalo odhadem několik stovek lidí.

Překupníci navýšili ceny 

Speciální bankovku bylo možné získat do rozebrání zásob za 1000 korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Každý zájemce mohl koupit nanejvýš pět bankovek. Někteří lidé začali tyto bankovky nabízet na internetu za několikanásobně vyšší ceny.