Právě tam totiž celníci odvezli k likvidaci 2016 panenek, které kvůli obsahu zdraví nebezpečných ftalátů nesplnily bezpečnostní a hygienické normy. Jde o část hraček zajištěných v rámci celorepublikové akce Princezna, při níž orgány celní správy po dva měsíce spolupracovaly s institucemi podléhajícími ministerstvu zdravotnictví.

„Celníci za přítomnosti pracovníků krajských hygienických stanic zajistili při desítkách kontrol téměř dvacet tisíc panenek," poznamenala ve čtvrtek Martina Kaňková z Genrálního ředitelství cel. Závadné hračky se podařilo zachytit ještě před uvedením na trh – přičemž obsah ftalátů několikanásobně překračoval limity povoleného množství. Zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová poznamenala, že tyhle panenky se u nás prodávají zejména na tržištích, tržnicích a v obchodech s levným zbožím.

Kontakt s estery kyseliny ftalové (vstřebávaných nejen ústy, ale i kontaktem s pokožkou) znamená pro děti vážné riziko – mohou například ohrozit správný vývoj pohlavních orgánů. Vyplývá to alespoň ze slov Rážové, která důrazně varuje před nákupem příliš laciného zboží, jež by v konečném důsledku mohlo vyjít pěkně draho. „Dá se konstatovat, že 70 % z kontrolovaných panenek tohoto typu je hodnoceno jako nevyhovující," upozornila hygienička.

Pravidelně aktualizovaný seznam nebezpečných výrobků se nachází na webu ministerstva zdravotnictví (www.mzcr.cz/…y_880_1.html).