Akce odstartuje průletem vojenského vrtulníku Mi17 a následně velkolepou ukázkou vzdušné bitvy první světové války, o kterou se postarají modely, které od původních strojů odlišuje pouze jejich menší velikost.

Vinobraní
Botanická zahrada ožije vinobraním, jazzem, folkem a country hudbou. Akce neodmyslitelně patří k babímu létu, a tak se i tentokrát mohou návštěvníci těšit na jedinečnou atmosféru vinice sv. Kláry, která se na dva dny promění v dějiště oslav vína. Na své si přijdou i milovníci burčáku. K ochutnání bude z hroznů místní vinice, na které se burčák vyrábí ručně, šetrně a jeho výroba je časově velmi náročná. Hudební program nabídne vystoupení zpěvačky Jitky Vrbové a Hot jazz Praha, dále vystoupí country a folkové kapely, mimo jiné také hudební legendy Zelenáči a Rangers band. Po oba dny mohou zájemci navštívit expozici výroby vína s průvodcem. Prohlídky se budou konat ve 14 a 16 hodin a zaplatíte za ně 350 korun.
Botanická zahrada Trojská 800/196, Praha 7 10.-11. 9., od 11 hodin 

Dožínkový jarmark
Pokud plánujete okusit atmosféru pravých dožínek, pak navštivte dnes Toulcův dvůr. Slavnost se ponese v duchu středověku a svou účast přislíbil i sám Karel IV. Návštěvníci se seznámí s řemesly a tradicemi. Nahlédnou například pod ruce ševce, švadleny nebo písaře, který jim ukáže, jak se kdysi psalo husím brkem. A chybět nebude samozřejmě ani dožínkové pohoštění a cimbálová hudba.
Toulcův dvůr Kubatova 32/1, Praha 10 10. 9., od 10 hodin

Burger Fest
Festival jídla nabídne o víkendu chutné burgery. Laká tak všechny, kteří se chtějí pobavit, dobře najíst a zažít kousek Ameriky. Své kuchařské umění představí vybrané restaurace nejen z Prahy, kterým je burger a BBQ tematika vlastní. Cílem akce je vyvrátit mýty o americké kuchyni, kultuře a ukázat, že burger není žádný karbanátek, ale umění, které si zaslouží svůj gastronomický festival.
Výstaviště Holešovice Výstaviště 67, Praha 7 10.11. 9.

Zahradní slavnost
Na dvoře chodovského domova pro seniory se v neděli odehraje slavnost. Těšit se můžete na vystoupení, loutkové divadlo nebo třeba malování na tělo. Zahradu rozezní zpěvačka Andrea Holá, hudebník Petr Benda, legenda českého rocku Ivan Hajniš či kapela Dlouhá noc.
Donovalská, Praha 4 11. 9., od 10 hodin

PSÍ FESTIVALKdo si hraje, nekouše. Čtyřnozí mazlíčci ovládnou travnatou plochu u centra Černý most. Tradiční přehlídka psích sportů a dalších rozmanitých aktivit vypukne už dnes od 14 hodin. Uvidíte, jak pracují psi záchranáři, majitelé si mohou odnést užitečné rady o výcviku. Svého mazlíčka navíc můžete přihlásit do soutěže o největšího sympaťáka. A za odměnu mu koupit speciální psí zmrzlinu. Akce je zdarma a vítáni jsou všichni pejskaři se svými parťáky.

Další tipy

Ladronkafest10. 9., od 10 hodin
Festival volného času ovládne v sobotu Prahu 6. Hlavní hvězdou bude Gipsy.cz, ale těšit se můžete také na vystoupení studentských kapel. A pokud byste i vy chtěli zahájit svou hudební kariéru, pak je pro vás dýdžejská škola to pravé. Chybět nebudou sportovní aktivity pro celou rodinu.
Místo konání:Park Ladronka, Praha 6
Asia Food Fest10. 9., od 10 hodin Ochutnejte kuchyni asijského kontinentu. Na festivalu se představí více než 70 stánků, které návštěvníkům ukážou, že asijské jídlo není jen o rýži a nudlích. Vstoupíte tak do tajemného orientu a exotických destinací.
Místo konání: Hořejší nábřeží, Praha 5
Freestyle v Troji 10.-11. 9., od 9 hodin
Zažijte vodácký víkend v centru Prahy. V Tróji budete mít možnost vidět, jak se borci topí ve vlnách. Na kanálu se pojede Mistrovství ČR ve freestyle kayakingu, kayakcrossu, fun slalomu, sprintu a v nyní oblíbeném paddleboardingu. A aby návštěvníci zažili adrenalin na vlastní kůži, čeká na ně Rodeo býk nebo jezdění na skimboardu.
Místo konání: Areál HG Sport Vodácká 8, Praha 7
Braník sobě10. 9., od 11 hodin
Pouliční festival promění ulici v místo na hraní a setkávání. Budete tak mít možnost zažít město jinak. Ve vzduchu budou cítit domácí dobroty a na pódiích se bude hrát hudba a divadlo. Můžete se těšit na kapelu Garage nebo Už jsme doma. Hrané představení připraví Buchty a loutky a divadlo Demago.
Místo konání: Bezová 8, Praha 4
Festival radosti a smíchu10. 9., od 11.11 hodin
Salvy smíchu a rozzářené tváře ovládnou dnes areál Gutovky. Návštěvníci si budou moci dopřát netradiční relaxaci a regeneraci ve formě jógy smíchu, improvizačního divadla a zpěvu s doprovodem na hudební nástroje. Dobrá nálada se bude rozdávat zdarma.
Místo konání: Gutova 39, Praha 10
Slavnost Rumunů11. 9., od 12.30 hodin
Kinského zahrada ožije hudbou a tancem rumunského folkloru. Pro návštěvníky budou připraveny i dílny lidových řemesel, ochutnávky kulinářských výrobků, akce pro děti a výstava fotografií. Seznámení s cizí kulturou je zdarma.
Místo konání: Kinského zahrada 98, Praha 5

Čtěte také: KRÁTCE: Běžecký závod omezí dopravu