Dotyčný se dostavil jako zákazník, který potřebuje rozměnit pětiseteurovou bankovku. Pracovnici, která mu chtěla vyhovět, zcela popletl tradičním trikem podvodníků žádajících rozměnění bankovek: neustálým měněním svých požadavků doprovázeným vytrvalým brebentěním. Jeho fintu v pondělí přiblížila Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie: „Když mu žena vydávala peníze, muž s ní začal anglicky komunikovat. Část peněz vrátil, zbylou část požadoval dále proměnit – a tato situace se opakovala několikrát. Nakonec muž ve věku kolem třiceti let z banky odešel. Pracovnice přepážky pak zjistila, že jí chybí finanční hotovost 5000 korun." Takhle se to podle Rösslerové odehrálo ve Vlašimi. A v Praze byl rozdíl jenom v tom, že muž měl s sebou doprovod. A odnesl si o tisícovku méně – „pouze" čtyři tisíce. S kořistí oba muži rychle zmizeli.

Podvodníci uspěli ve dvou bankách

Bezpečnostní kamery v bance ale zachytily podobu vykutálených návštěvníků. Záznamy nyní kriminalisté zveřejnili a žádají veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti podezřelých. Jakékoli informace k jejich identitě či místě pohybu nebo pobytu přivítají policisté na bezplatné lince tísňového volání 158.

Pokud se pachatele podaří dopadnout a čin jim prokázat před soudem, hrozí jim za podvod a zatajení věci až dvouleté vězení. Kriminalisté ale nevylučují, že ve hře by mohl být také přísnější trest – pokud se ukáže, že způsobená škoda byla podstatně vyšší. A vyšetřovatelé jsou si téměř jisti, že si dvojice přišla na více peněz. Předpokládají, že stejný trik hledaná dvojice mohla uplatnit i v dalších případech nejen v Praze, ale i na jiných místech metropole.

Hledají se dva muži: mladší a starší

Mladším z hledaných je muž je muž střední postavy ve věku kolem 30 let. Má tmavší pleť a krátké černé vlasy. Oblečený byl do žlutého trika bez rukávů s bílým límcem a na pravé ruce měl masivní stříbrný náramek. Druhý muž, se kterým by vyšetřovatelé také velmi rádi hovořili, má zavalitou postavu; je mu kolem 55 let. Má rovněž tmavší pleť a krátké vlasy. Nosí knír. Oblečený byl do tmavého oděvu.