Na porušení pravidel kontroloři narazili u všech řidičů Uberu a u 12 taxikářů. Uložili pokuty i kauce na vozy. V několika případech zadrželi průkazy řidiče taxislužby. Městští strážníci se soustředili především na parkovací kázeň.

Uber. Ilustrační foto.
Pražané podporují Uber a nesouhlasí s taxikáři

Nejčastěji se hřešilo proti zákonu o silniční dopravě

Kontroly taxikářů prokázaly nejčastěji porušení zákona o silniční dopravě. Většinou šlo o nezaznamenání skutečného průběhu přepravy a nepořízení záznamu o přepravě. Pouze v jednom případě došlo k předražení.

Při kontrolách řidičů Uberu bylo podle výkladu magistrátu ve všech případech zjištěno porušení zákona o silniční dopravě a v 16 případech došlo k porušení zákona o cenách, tedy k předražení.

Sdružení českých taxikářů zorganizovalo 2. října v Praze protestní jízdu proti sdíleným přepravním službám typu Uber. Na snímku je kolona vozů protestujících řidičů taxislužby při jízdě od letiště.
VIDEO: Troubili a brzdili provoz. Taxikáři protestovali proti Uberu

Častým prohřeškem bývá i to, že vozidlo není vybaveno taxametrem, není označeno jako vozidlo taxi nebo nemá viditelně umístěný ceník.

Pokud kontroly magistrátu vztáhneme k počtu řidičů, je patrné, že jsou poměrně rozdělené. Pražských řidičů taxi je zhruba 8.300 a počet 140 kontrol představuje 1,7 % všech řidičů. Počet řidičů Uberu se odhaduje kolem 2 tisíc a počet 40 kontrol tak představuje 2 % řidičů.

Nosič kufrů na stanici metra Nádraží Veleslavín.
Portýři zmizí z Veleslavína v dubnu

„Od začátku října jsme zvýšili počet kontrol, protože nám zákon dal nové možnosti, jak postihovat nepoctivé taxikáře. Například můžeme na místě odebrat licenci, což se už několikrát i stalo. Ta čísla jsou poměrně pozitivní, ale nedělám si iluze, že bychom nepoctivé taxikáře za těch několik týdnů z Prahy vyhnali. Hodně se o intenzivních kontrolách mluvilo i v médiích, tak spíše předpokládám, že si taxikáři nyní většinou dávají pozor, aby bylo z jejich strany vše pořádku. I to je ale dobrá zpráva a my budeme v kontrolách i nadále pokračovat,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.