K upuštění od protestů vyzvala taxikáře sama primátorka Adriana Krnáčová v pondělí v dopise. Taxikáři nakonec rozhodli vyhovět. Žádají ovšem magistrát o jasný metodický pokyn pro kontroly taxislužeb. „V případě, že kontroly nelegálních řidičů budou probíhat ve stejném duchu jako doposud, budeme nuceni v protestech pokračovat," napsalo sdružení v prohlášení na sociální sítě.

Adriana Krnáčová.
Primátorka: Další protest taxikářů je absurdní, město dělá maximum

Jednání na magistrátu 

„Předpokládáme, že se budete snažit vyjít vstříc také nám a žádáme Vás proto, abyste svolala okamžité jednání na půdě MHMP se všemi dotčenými stranami," píší taxikáři Krnáčové. Jednání na magistrátu by se kromě zástupců sdružení  měli zúčastnit taxidispečinky, občanské sdružení Asociace koncesionářů v taxislužbě, městská a státní policie a v neposlední řadě také média.

„Nátlak a braní si Pražanů za rukojmí nemůže nic vyřešit, řešení může přinést pouze debata. Magistrát dělá maximum, co mu ukládá zákon," uvedl Vít Hofman, mluvčí magistrátu. Město prý už jednalo s dotčenými ministerstvy i se zástupci klasické i alternativní taxislužby.

Protest taxikářů. Ilustrační foto.
Taxikáři uspořádají ve středu další protest. Lidem se omlouvají za komplikace

Pražští taxikáři varovali před protestem

„Jakmile budou nově obsazena dotčená ministerstva, uspořádáme pracovní setkání, na které pozveme ministry, odpovědné úředníky i dispečinky a zástupce digitálních platforem. Cílem setkání bude najít takové řešení, které nebude diskriminační pro žádnou ze zainteresovaných skupin," doplnil Hofman.

Před protestem varovalo i Sdružení pražských provozovatelů taxislužby. „Vyzýváme kolegy z SČT z.s. (Sdružení českých taxikářů), aby se přestali vlamovat od otevřených dveří," uvedlo sdružení v prohlášení.

Uber. Ilustrační foto.
Město má novou páku na Uber. Soud: je to běžná taxislužba