Bylo půl dvanácté dopoledne a na Staroměstském náměstí se začaly sjíždět vozy městských strážníků. Už o deset minut později to vypadalo na policejní manévry a všude bylo cítit velké napětí.

Na náměstí na rohu s Pařížskou ulici se totiž očekával příjezd taxikářů. Ti si chtěli vzít zpět své „štafly“, které jim v úterý vzal na rozhodnutí soudu magistrát a místa předělal na stání pro invalidy a městskou policii.

Podle taxikářů to ale bylo neoprávněné.

Pořádný rozruch

Deset minut před polednem se pak na místo podařilo dostat dvou vozidlům taxi a začalo být hodně rušno. V několika vteřinách obklopovala dvě auta zhruba dvacítka taxikářů, načtyři desítky strážníků a samozřejmě zvědaví přihlížející. Vše skončilo rvačkou čtyř policistů a na místě dokonce tekla krev.

„Opusťte tato místa,“ hlásil hned na začátku Miroslav Stejskal, ředitel městské policie Prahy 1.

Jenže do toho se taxikářům vůbec nechtělo, a tak se na parkovišti zdržovali bezmála dvě hodiny. „Máme zde rozhodnutí soudu a nemůžete nás vykázat. Tato stanoviště byla neoprávněně zabrána a magistrát je ten, kdo tady porušil zákon,“ oponoval Pavel Jelínek, mluvčí Odborového svazu Taxi Praha.

Strážníci ale trvali na svém s tím, že místa jsou nyní určena pro řidiče invalidy. Přímo na místo pak dorazila také Policie ČR a začaly dohady.

Magistrát: Děláte ostudu

Hlavní město odstranilo tabule označující stanoviště taxi na Staroměstském náměstí v úterý. Místa zde měla společnost Sedop. Té dal magistrát výpověď z tohoto stanoviště již před mnoha lety a opakovaně. Důvodem bylo opakované porušení podmínek včetně městské vyhlášky, mimo jiné v předražování regulovaných cen jízdného, a to více než trojnásobně, protože firma účtovala cestujícím 99 korun za kilometr.

„Pro Prahu byla situace velmi nepříjemná, taxikáři na tomto stanovišti nerespektovali platný předpis a dělali městu ostudu. Celkem třikrát město učinilo právní úkony směřující k ukončení nájemní smlouvy se společností Sedop. Jsme rádi, že máme konečně pravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze, které nám umožnilo učinit to, o co usilujeme téměř čtyři roky,“ řekl už v úterý náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Ten na místě nebyl a z magistrátu se objevil pouze mluvčí Jiří Wolf, který se tak stal terčem výsměchu taxikářů. „Město má jedno rozhodnutí, vy máte jiné. Nyní se o tom nebudu bavit. Dnes tady za přítomnosti všech médií děláte hanbu celé Praze,“ řekl Wolf.

Taxikáři si přivedli advokátku Slámovou

Samotní taxikáři sebou na místě měli také advokátku, která je zastupuje, známou Kláru Slámovou. „Byla vedena tři řízení a byla vydána tři předběžná opatření. Poslední ale stále běží, takže to, co že zde magistrát zamezil parkovat taxikářům je protizákonné. Už jsme zaslali výzvu hlavnímu městu i TSK, aby byla učiněna náprava,“ sdělila Slámová.

Nakonec vše spělo k dohodě a ukončení akce. Po delším vyjednávání advokátka Klára Slámová odjela na policii sepsat protokol a podat trestní oznámení na magistrát. Odjelo i jedno vozidlo taxi, které bylo na místě.

„Nyní to opět budou dohady a dopisování. Určitě se nepodaří to, aby se naše místa vrátila zpět tak rychle, jako byla odstraněna,“ doplnil Jelínek.

Rvačka a čtyři zatčení

Vozidlo známého taxikáře Zdeňka Ponerta ale na parkovišti zůstalo. „Pražský magistrát lže a krade,“vyjímal senápis na jeho bílém taxíku.

A to byl začátek dramatického incidentu, kdy se strhla rvačka mezi taxikáři a strážníky s policisty.

Čtyři nejagresivnější taxikáři byli zadrženi. Podle náměstka městské policie Ludvíka Klemy byl mezi zatčenými i největší „taxikářský rebel“, zmíněný Zdeňek Ponert.

Rozdílný pohled

„Ponert byl vícekrát upozorněn, aby se svým vozem opustil parkoviště pro invalidy. Neuposlechl, a proto mu bylo sděleno, že se dopouští přestupku a že jeho auto bude odtaženo. Zastali se ho tři jeho kolegové a to tím, že fyzicky napadli strážníky. Minimálně čtyři z nich utrpěli zranění a museli vyhledat lékařskou pomoc,"popsal dramatický incident Ludvík Klema, náměstek ředitele městské policie.

Zdeněk Ponert, který se podle policie dopustil přestupku, skončil společně se třemi svými zastánci na policejní služebně. Tři útočníci se dopustili útoku na veřejného činitele. „Jeden z nich měl u sebe dokonce střelnou zbraň, kterou ale nepoužil,“dodal Klema.

„Tři z nás napadli zcela bezdůvodně. Tři kolegové náhle leželi v krvi. Velitel městské policie Miroslav Stejskal jednal protiprávně. O tom jsem přesvědčen,“ řekl Pavel Jelínek. Zatýkání svých klientů přihlížela i Klára Slámová, která požadovala, aby jim byla uvolněna pouta.

Poté byli všichni odvezeni na služebnu a na Staroměstském náměstí už byl klid. Podobné střety ale v budoucnu rozhodně nelze vyloučit.

POHLEDY Z OBOU STRAN:

Náměstek ředitele Městské policie Praha Ludvík Klema:

Byli jsme připraveni

Při zásahu proti „neposlušným“ taxikářům tekla krev. Předpokládali jste tak vyhrocenou situaci?

Skupina taxikářů už ve středu avizovala, že se ve čtvrtek pokusí zmocnit bývalého stanoviště silou. Strážníci tedy byli připraveni přiměřeně reagovat.

Kdo tedy vyprovokoval konflikt?

Vše ze začátku probíhalo pokojně, než se do věci vložili tři „zastánci“ pana Ponerta, který odmítal opustit vyhrazené parkoviště. Napadli strážníky. Považujeme to za útok na veřejného činitele. Naši muži odpověděli adekvátně. Bránili se.

Zástupce taxikářů Pavel Jelínek tvrdí, že někteří z jeho kolegů museli vyhledat lékařskou pomoc…

Vím pouze to, že čtyři strážníci utrpěli zranění a vyhledali pomoc lékaře. Minimálně další dva mají po obličeji šrámy způsobené potyčkou. Situace byla nepřehledná a nebezpečná. U jednoho ze tří „zastánců“ pana Ponerta byla po zatčení nalezena střelná zbraň.

(jfk)

Pavel Jelínek, předseda Odborového svazu Taxi Praha:

Rvačku jsme nezačali, byl jsem u toho

Předpokládali jste, že se akce vyhrotí natolik, že dojde k ostrému střetu?

Ani náhodou jsme tohle neočekávali. Mysleli jsme, že akce bude až do konce poklidná, ale bohužel se tak nestalo. Konec byl opravdu hodně tvrdý. Máme k dispozici mnoho videozáznamů a fotografií, které hodláme předložit policii jako důkazní materiál.

Kdo podle vás konflikt začal?

Stál jsem přímo u toho, když se vše seběhlo. Jako první strčil do jednoho kolegy strážník. Pak začala strkanice, když jednoho muže vlekli policisté pryč a kolegové tomu chtěli zabránit. Máme dokonce natočené, jak strážnicí napadají jednoho muže zezadu, aniž by v tu chvíli dělal něco špatného. Nakonec čtyři osoby odvezla policie.

Byla nějaká zranění?

Myslím, že to byli čtyři lidé. Měli rozbitou hlavu, oděrky na obličeji a rukách a další drobná poranění. Myslím, že když strážníci použili své chvaty a další donucovací prostředky, nemuselo dojít k tomu, aby kolegům rozbili hlavu o dlažební kostky.

(luk)