V právě končícím volebním období podali předkladatelé 648 návrhů zákonů včetně čtyř státních rozpočtů, o dvě desítky méně než v minulém období. Nejvíce norem dorazilo z vlády, 380. Poslaneckých předloh bylo 232. Další normy předložily Senát a kraje.

Ze sněmovní databáze vyplývá, že poslanci nedokončili projednávání 182 návrhů zákonů, z toho 44 vládních. Z celkového počtu 146 mezinárodních smluv jich nyní zůstalo neprojednaných sedm.

Sněmovna. Ilustrační foto.
Sněmovna schválila doporučení komise k únikům z trestních spisů

Nejstarším neprojednaným návrhem zákona je předloha pražského zastupitelstva o regulaci prostituce. Poslanci ji obdrželi v lednu 2014. Prošla prvním čtením a posléze i petičním výborem, který ji doporučil zamítnout. Druhým nejstarším návrhem zákona je sociálnědemokratická novela zákona o církevních restitucích. Dostala se až do druhého čtení, ale její projednávání Sněmovna přerušila, protože klub KDU-ČSL si tenkrát vyžádal přestávku na poradu. Neúspěšně dopadla ve Sněmovně i smlouva s Kosovem o zamezení dvojímu zdanění. Ačkoli ji Senát schválil v dubnu 2014, ve Sněmovně se nepodařilo dokončit druhé čtení a o smlouvě hlasovat.

V minulém volebním období takzvaně spadlo pod stůl 175 návrhů zákonů, z nichž 65 bylo vládních.

Poslanecká sněmovna 6. září v Praze rozhodovala o zbavení imunity kvůli kauze Čapí hnízdo u poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.
Poslanci hnutí ANO zaútočili na právní stát

Celým legislativním procesem až k podpisu prezidenta prošlo v tomto volebním období 355 návrhů zákonů. Dalších sedm předloh čeká na projednání v Senátu. Poslanci je schválili na poslední řádné předvolební schůzi, která dnes skončila. Horní komora by o nich měla rozhodnout v říjnu. V Senátu ale ještě leží bez projednání už delší dobu jiné tři normy, která schválila dolní komora. Je mezi nimi mimo jiné takzvaná ústavní zbraňová novela.