V prvním případě jde o nejčerstvější nabídku TOP 09, která ještě v pátek ujistila, že další jednání s bývalým koaličním partnerem ODS nevylučuje. I když původní návrh koaliční smlouvy z dílny pražských občanských demokratů TOP 09 odmítla, jakožto nepřijatelný. ODS totiž trvala a dosud trvá na obsazení primátorského křesla. Podobně jako TOP 09. Prahu od čtvrtka dočasně řídí pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Výstupem ze sobotní schůze regionální rady ODS je jednoznačný vzkaz TOP 09: „podmínkou pro udržení pravicové koalice v Praze je obsazení pozice primátora Bohuslavem Svobodou."

„To ale při současném rozložení sil v městském zastupitelstvu není možné," odpověděl záhy Hudeček. „My se zase odmítáme účastnit vyjednávání formou ultimát a dražby postů v radě města. TOP 09 si nejprve bude muset ujasnit svůj vztah k ČSSD a KSČM poté, co zastupitelé těchto stran společnými silami na čtvrtečním zastupitelstvu destabilizovali chod města. Teprve poté s TOP 09 opět můžeme začít jednat," usnesla se dále regionální rada ODS.

Dnes by mělo začít první kolo oficiálních jednání TOP 09 a ČSSD o podobě budoucí vlády nad Prahou a formě její podpory. Zatím se, coby nejpravděpodobnější varianta, jeví jednobarevná menšinová vláda TOP 09 s podporou zastupitelů za ČSSD. I přesto, že TOP 09 ústy Hudečka stále opakuje, že nejvíc by ji vyhovovalo udržení čistě pravicové koalice.

Jenže ODS nechce přistoupit na podmínky TOP 09 a naopak. TOP 09 žádá křeslo primátora a většinu v radě města (sedm radních v jedenáctičlenném sboru). Do nejvyšší funkce na magistrátu nabízí například svého někdejšího lídra z voleb 2010 Zdeňka Tůmu, šéfa zastupitelského klubu a budoucího lídra do voleb v roce 2014 Jiřího Vávru, současného radního pro kulturu Václava Novotného, zastupitele Martina Dlouhého, nebo Tomáše Hudečka. Ten už ale minulý týden sdělil, že o primátorský řetěz neusiluje. ODS dostala od TOP 09 nabídku na obsazení postu prvního náměstka primátora. Odmítla to.

ČSSD se do koalice s TOP 09 nehrne

Šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche včera v souladu s pokyny nejvyššího vedení sociální demokracie uvedl, že „téměř stoprocentně vylučuje účast ČSSD v nové radě města.

„Myslím, že sociální demokracie v tuto chvíli rok a půl před volbami komunálními a rok před volbami parlamentními není připravena účastnit se koaličně na vedení tohoto města," shrnul Poche.

Minulý týden se přitom spekulovalo o tom, že pokud by ČSSD přeci jen do městské rady vstoupila, pak by sáhla po méně problematických gescích. Šlo by například o školství, nebo sociální péči.

Stále zůstává otázkou, kdo obsadí v pátek uvolněné posty v dopravním podniku po odvolaných občanských demokratech Josefu Noskovi a Davidu Vodrážkovi.