„Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl Svoboda. Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele.

Bohuslav Svoboda.
Sněmovní výbor se bude zabývat stíháními Svobody a Růžičky

Výbor probírá případ vážně

„Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně," zdůraznil Svoboda.

Členové výboru probírají podle něho případ velmi vážně. "Pevně věřím, že sbor bude rozhodovat se zvážením všech věcí nejen o mé osobě, ale o všech dalších zastupitelích, kteří budou třeba také obviněni za to, že splnili svou povinnost a hlasovali," dodal.

Karta Opencard. Ilustrační foto.
Milionová pokuta za opencard platí, rozhodl Nejvyšší správní soud


Státní zástupce Tomáš Lejnar, kterého výbor rovněž vyslechl, se nedomnívá, že Svobodova kauza by byla politická. "Toliko je prostě předmětem trestního řízení politické rozhodnutí. Tak v tomto směru ano," řekl novinářům.

Kauza opencard 

Zpravodaj výboru Petr Gazdík (STAN) ale o politických motivech mluvil, Svoboda je stíhán v souvislosti s rozhodnutím městské rady. Osobně bude, jak uvedl, proti Svobodovu vydání ke stíhání.
Svobodovo soudní řízení se týká případu pražské městské karty opencard, jejíž počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma. Policie vinila Svobodu spolu s dalšími radními z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s opencard.

Opencard. Ilustrační foto.
Soud k opencard: Praha nemusí platit 43 milionů za neoprávněné užívání licencí


V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho mandátu.