To, že by nějak přispíval k možným nekalostem, když se při výběrových řízeních rozhodovalo o zúžení počtu uchazečů losem, s rozhodností odmítl i svědek Čmelinský. V minulosti používal dvě elektronická losovací zařízení, jejichž činnost (a tím i výsledek) prý nebylo možno nijak ovlivnit. Trvá na tom, že skutečně rozhodovala náhoda.

Losovací mašinky už ale Čmelinský k dispozici nemá. Přístroje včetně patřičného programu a flash disků se zápisy o losování mu prý loni počátkem února ukradli neznámí maskovaní muži. Zločin (který se – jak dnes víme – měl stát v době, kdy už byli Rath a jeho spolupracovníci tajně sledováni elitními detektivů protimafiánské kriminálky) ale policii nehlásil. Důvod? Bál se, jelikož mu dotyční vyhrožovali. „Že by mi někdo mohl přejet děti cestou do školy," vysvětloval, co bylo příčinou jeho mlčení.

O zmizení losovacích zařízení se poprvé zmínil až čtyři měsíce poté; při výslechu po květnovém zadržení Ratha s krabicí na víno obsahující sedm milionů korun. Podrobněji se však nevyjadřoval, loni v červnu i pak v září využil práva odmítnout výpověď – s poukazem na to, že by mohl sám sobě způsobit trestní stíhání. To, že by spáchal trestný čin, ale nyní odmítá. U soudu vysvětlil, že využil jedinou možnost, jak mohl mlčet. Stále se prý strachoval o rodinu – a policii nedůvěřoval.

Nekalosti odmítla i další svědkyně

To, že by se při losovačkách odehrávalo něco nekalého, odmítla i další svědkyně. Notářka Libuše Žatecká. Trvá na tom, že losování pozorně sledovala, ničeho podezřelého si nevšimla a vše pečlivě zapisovala. Spolupracující obviněná Salačová ale tvrdí, že úplná pravda to není. Podle jejích slov minimálně u zakázky na opravu hostivického gymnázia nebyla vítězná firma vybrána náhodou.

Nejočekávanějším momentem čtvrtečního jednání soudu se nicméně má odpoledne stát oznámení předsedy senátu Roberta Pacovského o tom, jak rozhodne o žádosti Davida Ratha, trávícího za mřížemi již 17. měsíc, o propuštění z vazby. Bezprostředně se ale nezmění nic, ať bude výrok jakýkoli. Jedna ze stran určitě podá stížnost – a v řádu týdnů pak bude rozhodovat v neveřejném jednání pražský vrchní soud. Státní zástupce Petr Jirát se obává, že před hrozbou vysokého trestu (5 – 12 let vězení) by Rath mohl uprchnout do ciziny nebo se by se skrýval; Rath to ale označuje za iluzi. V zahraničí nemá žádné zázemí – a svůj známý obličej by prý schoval stěží. Zdůraznil, že jeho rodina žije v České republice – a právě kvůli ní chce na svobodu. Rád by se podílel na výchově svých synů ve věku 12 a 13 let – a jeho péči také potřebuje vážně nemocný 82letý otec. V případě propuštění vystudovaný lékař Rath, který má za sebou i úspěšnou praxi, podle vlastních slov hodlá nastoupit na částečný úvazek do ordinace své manželky Evy. Slíbil také, že bude důsledně docházet na jednání soudu, rozhodujícího o jeho budoucnosti.