Alespoň nešlo o reálnou situaci, při níž by dozorci stíhali skutečně utíkajícího člověka. Šlo o cvičení, v jehož rámci strážní skutečně pálili, ale pouze slepou municí.

Své dovednosti zaměstnanci pankrácké věznice představí veřejnosti za měsíc na Dnech NATO na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě, kde program bude věnován především prezentaci vzdušných sil české armády. Tradičně ale nechybí na této akci ani ukázky práce dalších silových složek. O představení činnosti Vězeňské služby ČR se vedle reprezentantů týmu z Pankráce představí také kolegové z Valdic, Brna, Mírova a Rapotic.

Strážní se připravují již od července

V rámci dynamických ukázek nejenom představí práci příslušníků operativně eskortní skupiny, ale podle slov vedoucího sekretariátu ředitele pankrácké věznice Jiřího Dolejšího letos nově dojde i na ukázku zaměřenou na služební kynologii. „Návštěvníci budou moci zhlédnout ukázky práce se psem – například zákroky proti zvlášť nebezpečným osobám," poznamenal Dolejší. Ten také připomněl, že na představení činnosti v Ostravě se strážní na Pankráci připracují jíž od sklonku července.

Akční ukázky jsou sice divácky atraktivní, zajímavým přiblížením vězeňské každodennosti se ale stane i chystaná statická expozice. K vidění budou například předměty, které vězni ve snaze o sebepoškozování polykají nebo si je zavádějí do tělních otvorů; nemají ale chybět třeba ani sečné zbraně, takzvané tetovačky, nádoby na přípravu kvásku či věci denní potřeby s odhalenými důmyslnými skrýšemi, v nichž se vězni snažili schovávat nepovolené předměty.

Výrobky odsouzených v e-shopu

Dojde ale také na ukázky umělecké činnosti, jíž se za mřížemi daří někdy až nečekaně, stejně jako na výrobky odsouzených, které pankrácká věznice dokonce nabízí zájemcům prostřednictvím vlastního e-shopu na www.arestshop.cz. Zámečnická dílna tak nabízí nejen mříže či ploty, kde o odbornosti lidí z věznice věru netřeba pochybovat, ale oblíbenými položkami z nabídky jsou také grily, udírny, krbové náčiní, svícny - či například svatební koule pro ženichy.