„Svatováclavský desetidukát je vzácná mince, jelikož bylo vyraženo pouze 34 kusů a všechny se zřejmě nedochovaly. Jedná se o jediný kus, který se kdy veřejně dražil. Pochází ze sbírky, která se dražila v roce 2006 ve Švýcarsku a majitel za ni tenkrát dal 900 tisíc korun," řekl Jan Jelínek z pořádajícího aukčního domu Macho & Chlapovič.

Galerie Portheimka.
Portheimka hostí výstavu komiksového kreslíře Jerieho

Celková hodnota mincí je odhadovaná na 100 milionů

Pravost svatováclavského desetidukátu byla ověřena porovnáním se dvěma exempláři v archivu České národní banky a také porovnáním s původním razidlem v depozitu v kremnické mincovně.
Dražba se konala v rámci aukce části sbírky československých mincí, jejíž celková hodnota je odhadována na 100 milionů korun.

Výsledek dražby odpovídá zhruba ocenění expertů, kteří hodnotu sbírky před aukcí odhadovali na 100 milionů korun. O sbírku podnikatele Jaroslava Kokoluse, která zahrnuje všechny mince vydané od konce vlády Habsburků v roce 1918 až do roku 1993, se utkalo několik desítek sběratelů z České republiky i z ciziny.

papírové padesátikoruny
Dnes je poslední den na výměnu neplatné papírové padesátikoruny

Známe jsou pouze desetikoruny s TGM a M. R. Štefánikem 

Na aukci byla také vystavena raritní mince, která oficiálně neexistuje. Jde o federativní československou desetikorunu z roku 1993 s portrétem prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. Desetikoruna vznikla na základě vládní vyhlášky z roku 1992, která dává možnost razit desetikoruny od roku 1993 s použitím tří motivů.

Známy jsou pouze desetikoruny s Tomášem Garriguem Masarykem a Milanem Rastislavem Štefánikem, které se dostaly do oběhu před rozpadem Československa koncem roku 1992. Motiv s Rašínem byl ražen jen v omezeném množství a v oběhu byl zachycen zatím jen jeden jediný kus. Majitel se ji zatím rozhodl neprodávat.

Zájem o historické zlaté a stříbrné mince a historické pamětní medaile podle pořadatelů akce v posledních letech roste. "Pro kupující znamenají mince výhodnou investici. Vedle ceny zlata, stříbra nebo platiny přinášejí také přidanou sběratelskou a uměleckou hodnotu," uvedl Elizej Macho, spolumajitel aukčního domu Macho & Chlapovič.

Známka, která vyšla v roce 1927 omylem. Je na ní vyznačena hodnota "50/50h Doplatit".
Vzácná poštovní známka jde o víkendu do aukce za milion korun