„Do projektů na ochranu supa mrchožravého jsme zapojeni od roku 2013; ostatně ještě o rok déle vedeme evropský záchovný program tohoto druhu," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Vypuštění mláďat v Itálii je v jistém smyslu vyvrcholením našeho snažení, značnými finančními částkami však podporujeme také ochranu supů mrchožravých v Bulharsku," dodal.

Pro vypuštění mláďat byl vybrán kaňon v oblasti Gravina di Laterza v regionu Puglia, kde stále ještě žije zlomek původní populace. Ve vápencové stěně kaňonu je tam umístěno vypouštěcí místo, v minulosti s úspěchem využité k vypouštění mladých supů mrchožravých. Krytý a zepředu sítí chráněný výklenek ve skále je prakticky nepřístupný.

Mladý sup mrchožravý.

Mladí supi zde před vlastním vypuštěním tráví několik dnů. Krmeni a napájeni jsou shora hadicí tak, aby se nedostali do kontaktu s lidmi. V okamžiku vypuštění bude pouze stržena síť a ptáci odletí. Součástí přípravy na vypuštění je také jejich kontrola pomocí kamery na monitoru schovaném v jeskyni poblíž vypouštěcího výklenku.

Sup mrchožravý je dnes ve velké části svého původního evropského areálu vyhubený, případně velmi vzácný. „Zoo Praha chová dnes tři páry supů mrchožravých a pravidelně je odchovává. Chovatelské úspěchy jsou o to cennější, že naše mláďata jsou vypouštěna do přírody a podporují mizející populaci těchto nádherných evropských dravců," doplnil kurátor Antonín Vaidl.

Sup mrchožravý (Neophron percnopterus) je nejmenším ze čtyř druhů supů vyskytujících se v Evropě. Dnes patří k nejohroženějším dravcům, během tří generací se evropská populace snížila na polovinu a v Červeném seznamu IUCN je zařazen do kategorie ohrožených živočichů. Setkat se s ním můžeme početněji jen na Pyrenejském ostrově, balkánská populace je však kriticky ohrožená. V Itálii žije dnes řídce jen v jižních oblastech (pravděpodobně jen 5 hnízdících párů) a na Sicílii, ve střední Itálii zcela vymizel.

Čtěte také: Pozornost návštěvníků zoo si v sobotu zaslouží ohrožení supi