Studentské komunální volby se tento týden uskutečnily na středních školách po celé republice. S ohledem na systém voleb do obecních zastupitelstev ale byly podle Abrhámové výsledky zpracovány a zveřejněny jen pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy. V nich dalo nejvíce studentů středních škol - 26,01 procenta - hlas České pirátské straně. Druhé místo zaujala s 19,67 procenta koalice stran TOP 09 a Starostové ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla - "Spojené síly pro Prahu".

Kandidát na pražského primátora Pavel Sehnal (ODA) se kvůli zneužití jména Miloše Formana dostal do sporu se syny slavného režiséra.
Zaplať, nebo se od kampaně distancujeme. Miliardář Sehnal viní Formany z nátlaku

Na dalších dvou místech skončily se značným odstupem na druhou příčku, kolem devíti procentních bodů, ODS s 10,79 procenta a Praha sobě s 10,21 procenta. Hnutí ANO, které vyhrálo minulé reálné obecní volby v Praze se ziskem 22 procent hlasů, od studentů dostalo 5,07 procenta, a skončilo tak páté.

Zelení už netáhnou

Méně než pět procent hlasů dostali od studentů Zelení s 4,58 procenta nebo PRO Zdraví a Sport s 3,35 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura dostalo 2,57 procenta, S.O.S. za práva zvířat 2,28 procenta a Romská demokratická strana 2,24 procent.

Jen několik procent hlasů dostaly od studentů také sněmovní strany KSČM a ČSSD. Komunisty volilo 2,11 procenta studentů a sociální demokraty 1,50 procenta.

V Praze se ke studentským volbám zaregistrovalo 39 škol a výsledky odeslalo v termínu 32 z nich. Bylo mezi nimi 19 gymnázií, deset středních odborných škol a tři střední odborná učiliště. Platný hlas odevzdalo celkem 3076 studentů. "Mimopražské školy mohou dle svého uvážení výsledky zveřejnit prostřednictvím vlastních kanálů," doplnila Abrhámová.

Kromě hlasování si studenti vyzkoušeli i práci ve volebních komisích pod dohledem pedagogů. Podle Abrhámové se díky tomu studenti seznamují s principy voleb a volebním systémem a projekt i pomáhá zvyšovat účast prvovoličů u skutečných voleb.

Výsledky studentských voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy (v %)

Česká pirátská strana 26,01
TOP 09 a STAN 19,67
ODS 10,79
Praha sobě 10,21
ANO 5,07
Strana zelených 4,58
PRO Zdraví a Sport 3,35
Svoboda a přímá demokracie 2,57
S.O.S. za práva zvířat  2,28
Romská demokratická strana 2,24

Zdroj: Člověk v tísni

Pavel Fischer při rozhovoru pro Deník.
Kandidát na senátora Pavel Fischer: Česku by pomohli pracanti ze Západu