Studentský Majáles je také Hate Free zónou, čímž organizátoři vyjadřují podporu místům a lidem, kteří v Praze v minulých dnech čelili xenofobním útokům.

Vedle recesistických hesel a sloganů podporujících kandidáty na krále Majálesu, kteří se skrývají pod jmény Tuzeman, Ječmínek, Doktor a Královna Anna, bylo v průvodu pestrém kostýmy i názory vidět také hesla odsuzující xenofobii a společenskou nesnášenlivost.

V průvodu šlo i několik anarchistů kritizujících kapitalismus či vicepremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše nebo feministek; skupinka tří lidí měla ústa přelepená ruskou vlajkou.

Kromě Tuzemanova hesla „Za svoje trenýrky se nestydím" bylo možné na transparentech číst i vyjádření nespokojenosti s možným příklonem české zahraniční politiky k Rusku či z obav studentů ze ztráty akademických svobod.

Provolávání často absurdních hesel bylo ale spíš než na jejich obsah obecně zaměřené trochu na shození a zesměšnění podobných akcí – protestů, demonstrací a průvodů všeho druhu.

Hořet pro věc

Studenty letos podpořilo šest pražských vysokých škol, jedna střední škola a také nitranská univerzita. Při první zastávce průvodu na piazzetě Národního divadla kandidáti na krále Majálesu soupeřili v první disciplíně, hodu sirkou proti Národnímu divadlu, protože studentský král prý musí hořet pro věc.

Druhá disciplína se odehrála na Karlově náměstí a bylo jí hledání ztraceného článku Karla IV. zjevně s odkazem na kauzu prezidenta Miloše Zemana a údajného článku Ferdinanda Peroutky.

Studenti si v centru Nového Města založeného Karlem IV. připomněli s historikem umění Janem Roytem letošní 700. výročí narození zakladatele pražské univerzity.

Třetí disciplína se konal na Ovocném trhu, kde průvod skončil a kde byl připraven program na celé odpoledne.

Kromě koncertů na náměstí i ve Studentském klubu Celetná vystoupila také studentská divadla včetně hostů z Nitry, promítaly se animované filmy pro děti i snímky pro dospělé včetně těch, které se zabývají lidskými právy, připravena byla autorská čtení a ukázky slam poetry.

Čtěte také: Pražské ulice rozjásal studentský Majáles