Tříhodinový kurz vedl ve výcvikovém středisku Českých aerolinií (ČSA) Izraelec Amnon Darsa, který je v mezinárodním týmu krav maga hlavním odborníkem na problematiku „antiteroru" a pořádá výukové semináře různě ve světě pro policii, zásahové jednotky i veřejnost. Akce se zúčastnilo zhruba 40 zájemců o sebeobranu. Seminář začal rozcvičkou a ukázkou jednotlivých technik před trenažérem, ve kterém se pak střídaly skupiny studentů, kteří zkoušeli jednotlivé postupy ve stresových situacích: například při přepadení, horším osvětlení a v hluku. Darsa se zaměřil na obranu proti pistoli a noži.

Jak na útočníka

Instruktoři systému krav maga svým svěřencům především vštěpují, že nejdůležitější je předcházet konfliktům, a pokud je útočník dost daleko, nejlepší je utéct. Návod k útěku ale v letícím stroji neplatí a je nutné jít do většího kontaktu s násilníkem. „Hlavní problém je minimum prostoru, bavíme se hlavně o ekonomické třídě v letadlech. Kolem je také mnoho lidí, takže kamkoliv strčíte případného útočníka, jsou tam cestující, takže je zde riziko jejich zranění. Hlavní problém ale vidím v tom, že letadlo nemůžete zastavit, takže cokoliv nastane, musí se vyřešit tam. Nepočká to a nemáte kam utéct," řekl Darsa.

Podle něj je při konfliktu nutné dostat útočníka co nejdříve na zem, a to pokud možno vzájemnou spoluprací cestujících. Zatímco jeden člověk má na starost odzbrojení, ostatní útočníka drží, bijí a postupně svalí na zem, nebo do sedaček, kam ho „zadupou". Co se týče hrozby pistolí zepředu, Darsa doporučuje jako základní techniku chytit dlaní a prsty horní část zbraně a natažením ruky vychýlit hlaveň pistole z přímky útoku. Pohyb ruky je následován tělem, kterým se člověk tlačí na útočníka a dodává obraně větší sílu. Druhou rukou je nutné zároveň zasadit tvrdý úder pěstí nejlépe na bradu. Důležité je stále držet pevně zbraň tak, aby mířila do strany ven a dolů. Pak je potřeba útočníkovi zbraň vykroutit z ruky a zmocnit se jí.

Cvičí se na rozličných místech

Šéf české pobočky mezinárodní federace krav maga Michal Otipka uvedl, že seminář měl zájemcům představit možnosti obrany i ve zdánlivě bezvýchodné situaci kilometry nad zemí. „Dřív byl takový postup: moc únosce neprovokovat, vyjednávat a počkat na vhodnou situaci, ale po 11. září ti chytřejší z nás pochopili, že oni už nechtějí přistát, nebo určitě nechtějí přistát bezpečně," vysvětluje Otipka. Podle něj pak palivo na hodinu a ozbrojený šílenec na palubě znamená hodina do konce života. „Takže můžu napsat domů, nebo se modlit, ale můžu se také pokusit s tím něco udělat. Ve spoustě situací je sice nejlepší nedělat nic, ale my lidi připravujeme na ten zlomek reality, kdy je může zachránit rychlá, rozhodná akce," dodal.

Lekce systému krav maga se běžně konají v tělocvičně, ale podle instruktorů je nutné cvičit sebeobranu také v různém prostředí. Studenti si ji pravidelně mohou vyzkoušet ve speciálních seminářích na veřejných místech, nedávno to byla například jedoucí tramvaj nebo restaurace.

Boj zblízka

Hebrejský pojem Krav Maga se volně překládá jako „boj zblízka" a jeho podstatou je obrana při napadení jednoduchým postupem. Odborníci ho považují za velmi účinný, protože vychází z instinktivních reakcí, které si člověk snadno zapamatuje a dokáže rychle použít i ve stresu třeba při přepadení. Krav maga učí obraně v každé situaci za použití všech prostředků včetně kopů pod pás nebo útoku na oči. Výcvik ale především vede k tomu, jak konfliktům předcházet.

V Česku se krav maga učí přibližně pět let a podle odhadu instruktorů se tréninku věnuje několik tisíc lidí. Při zápisu do kurzu je vyžadováno potvrzení o čistém trestním rejstříku a prohlášení, že zájemci nejsou příznivci krajní pravice. Cvičení je vhodné pro ženy a děti.

Systém vytvořil po druhé světové válce armádní instruktor z Bratislavy Imrich Lichtenfeld. Vedle Izraele používají tuto techniku ozbrojené složky ve Švédsku, Dánsku, USA, Belgii či Austrálii.