Gymnázium je součástí Vyšší odborné školy pedagogické a sociální a Střední odborné školy pedagogické. Esteticko-výchovné zaměření gymnázia je podle jeho zastánců v Praze unikátní. „Nepovolení prvního ročníku gymnázia ve školním roce 2013/2014 by znamenalo de facto jeho zánik a ukončení úspěšné tradice," myslí si ředitel školy Pavel Drtina. Podle něj by se tak zmařil rozvoj výtvarného a hudebního nadání žáků, kteří z nejrůznějších důvodů nepokračují po střední škole na konzervatořích.

Gymnazisté proto dnes, těsně před začátkem téměř dvoutýdenních vánočních prázdnin, vyhlásili časově neomezenou stávkovou pohotovost. Kromě petice proti rušení školy, pod níž nasbírali od začátku tohoto týdne více než 2000 podpisů, také tento týden vyjádřili svůj nesouhlas se záměrem magistrátu protestním zpěvem koled na Vítězném náměstí.

Známí lidé podpořili zachování školy

Magistrát podle mluvčí Terezy Králové rozhodoval na základě naplněnosti tříd a také s ohledem na budoucí uplatnitelnost absolventů. Počet tříd prý Praha omezuje i v jiných školách. Do slučování nebo rušení středních škol zřizovatele dlouhodobě tlačí ministerstvo školství, poloprázdné školy jsou totiž drahé na provoz.

Podle zástupců školy je ale o gymnázium zájem a absolventi zpravidla míří na vysoké školy. Na zachování školy trvá i radnice Prahy 6, kde se gymnázium nachází. Zachování gymnázia podpořili také někteří ředitelé základních škol v Praze 6, teolog a kněz Tomáš Halík nebo zástupkyně Židovského muzea v Praze, do jehož projektů se škola zapojuje.

(bar, čtk)