Při celodenní akci na Národní třídě chtějí studenti lidem připomenout historické události roku 1939 a 1989. Podobně jako v minulých třech letech by se rušná ulice měla proměnit v korzo, kde bude pouliční slavnost. Studenti na ní chtějí ukázat, jaké možnosti jim dává život ve svobodné společnosti. "Chceme poděkovat lidem, kteří nám svobodu nejenom umožnili, ale také nám ukázali jak nejlépe s ní naložit," uvedl jeden z organizátorů Martin Pikous.

Studentské volby. Ilustrační foto.
Na středních školách dnes začínají studentské volby do Sněmovny

Připomínka na Albertově


Vedle hudební a divadelní části organizátoři chystají vzdělávací program. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Post Bellum a Ústavem pro studium totalitních režimů připravují například velkou venkovní fotografickou výstavu. Již tradičně vysokoškoláci plánují také pietní průvod se svíčkami k pamětní desce.
Historické události si vysokoškolští studenti připomenou také na Albertově, kde se před dvěma roky nesměli sejít kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana. Mezi Albertovem a Národní třídou bude výstava o událostech, které před 28 lety vedly k pádu komunismu v tehdejším Československu.

Chystají se debaty s politiky 

Program na Albertově začne v 11.00 a naváže na pietní akt u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici od 09:00, který uctívá památku padlých studentů z roku 1939. Pořadatelé připravili bohatý program, ve kterém se chtějí věnovat i problematice vzdělávání ve společnosti. Chystají debaty s politiky, kteří po volbách nově zasednou v Poslanecké sněmovně, či besedy o stavu demokracie v zemích střední Evropy a v dalších státech. "Návštěvníci se mohou těšit například na nejrůznější přednášky a diskuse se studenty a významnými představiteli veřejného života," řekla za organizátory Sára Vidímová.
Na 17. listopadu je již tradičně v Praze nahlášena i řada dalších shromáždění. Na Národní třídě má být kromě akce studentů také oslava svobody a připomínka obětí komunismu iniciativy Bez komunistů.cz, akce s názvem Demokracie a volba prezidenta ČR nebo naopak shromáždění proti polistopadovým poměrům, které svolala extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Studenti 1. Slovanského gymnázia se zúčastnili mezinárodního tábora Škola Rosatomu
Pražští studenti se zúčastnili mezinárodního tábora Škola Rosatomu ve Finsku

Akce na Václavském náměstí 

Albertov si stejně jako loni rezervoval i aktivista iniciativy Proti projevům nenávisti Jan Cemper, který ale toto místo uvolnil vysokoškolákům. Cemper chystá podobně jako loni protest proti politice prezidenta Zemana.

Magistrát mu v odpoledních hodinách povolil průvod z Letenských sadů přes Klárov na Hradčanské náměstí. Další akce se v Praze připravují na Václavském náměstí, náměstí Míru či na náměstí Republiky.

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Univerzitní koleje hlásí stop stav, tisíce studentů jsou bez ubytování