Porota soutěže České hlavičky, složená ze zástupců vysokých škol a vědeckých ústavů, vybírala z desítek nominací. Jakub Topič získal v této prestižní soutěži Mimořádnou cenu společnosti SAP, udělovanou za projekty z oblasti IT a programování, a to za domácí automatizovanou meteorologickou stanici, jejíž zjištění student průběžně zobrazuje na webu a porovnává s údaji Českého hydrometeorologického ústavu.

Student pražské 'Úžlabiny' Jakub Topič vyhrál cenu České hlavičky 2015.Téma si Jakub Topič vybral proto, že chtěl propojit práci s operačním systémem Linux, webové technologie a programování mikroprocesorů a nebyl spokojen s nabídkou meteostanic na trhu. Sestavil proto vlastní funkční meteostanici, která je navíc několikanásobně levnější než komerčně prodávané stanice.

Se zmíněnou prací Jakub Topič nejprve v kategorii Informatika vyhrál krajské kolo SOČ (Středoškolská odborná činnost) a v celostátním kole se umístil na pěkném 9. místě. Poté uspěl v soutěži Česká hlavička 2015. Jakub Topič převzal cenu v brněnském Sono centru na slavnostním galavečeru moderovaném Martinem Dejdarem s Veronikou Hoang a doprovázeném zpěvákem Markem Ztraceným a jeho hudební skupinou. Večer natáčela Česká televize Brno.

Lenka Suchánková