V Karově ulici v centru Prahy už tři měsíce úspěšně provozují podnik Fruture a úspěch je závislý právě na jejich vynálezu. Ten umí pasírovat čerstvé ovoce a během tří sekund ho smíchá s jedním z připravených druhů zmrzliny.

Výhodou je potom možnost široké volby. „Zákazník si vybere z pěti druhů základní zmrzliny a ovoce z nabídky, výsledek je pak hotový během okamžiku. Kombinací je celá řada," říká spoluautor konceptu Veselý.

Různé druhy mražené pochoutky 

Na výběr je aktuálně příchuť jogurtová, vanilková, smetanová, bílá nebo mléčná čokoláda. Z druhů ovoce je například připravena lesní směs, malina, jahoda nebo mango. Za bohatou porci ale zákazník zaplatí podle sezóny mezi padesáti a šedesáti korunami.

Podle Veselého je díky tomuto způsobu výroby možné jednoduše obměňovat druhy ovoce, včetně máty a levandule, které se také přidávají.

Úspěch má malina

A jaká kombinace je mezi Pražany a turisty nejoblíbenější? „Největší úspěch má zatím určitě bílá čokoláda s malinou," tvrdí Veselý.

Kouzlo pravé italské zmrzliny je podle něj závislé na takzvaném šokovém zamražení, což dokáže jen profesionální stroj za sta tisíce. Proto je prý tak složité vyrobit si doma opravdu kvalitní zmrzlinu.

Čtěte také: Zmrzlina? Pražané se nebojí experimentovat