Na tom, že spolu budou vládnout, se obě strany dohodly už v pátek, kdy si zároveň rozdělily resorty. Sociální demokraté budou mít hejtmana, pět náměstků včetně statutárního zástupce a jednoho radního. Komunisty budou v nové krajské vládě zastupovat tři řadoví radní a jeden náměstek. Dnes se vyjednávací týmy domluvily na uzavření písemné dohody. Její znění má být během pondělí doladěno, aby mohl být večer dokument podepsán. Ustavující jednání zastupitelstva, z nějž vzejde nová krajská vláda, bude v úterý.

Jiná koalice

Petera už dříve uvedl, že by mělo jít o volnější spolupráci než v koalici. Člen vyjednávacího týmu ODS Jan Skopeček ale míní, že bez ohledu na to, jak se bude dohoda jmenovat, o koalici půjde. „Samozřejmě je to jiná forma koalice," vyjádřil se dnes podobně lídr krajské ODS Raduan Nwelati. Občanští demokraté hovořili o koalici ČSSD a ODS i v minulém volebním období, kdy ČSSD vládla menšinově s tichou podporou komunistů.

Šéf středočeské KSČM Stanislav Gropič uvedl, že nová krajská rada by měla do 11. prosince, kdy bude další jednání zastupitelů, připravit programové prohlášení. Budou v něm definovány cíle krajské politiky. Ke koaliční spolupráci se tím ale podle něj strany nezavazují. „Programové prohlášení neřeší vzájemný podíl, ale kam se bude ubírat programová shoda," namítl Grospič.

Rozdělení moci

KSČM připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. ČSSD bude řídit dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci. Z původního rozdělení resortů vypadla oblast legislativy.

Podle Petery se obě strany dohodly na personálním složení krajské rady. Hejtmanem se má stát volební lídr krajské ČSSD a příbramský starosta Josef Řihák. Finance dostane na starosti dosavadní vedoucí ekonomického odboru krajského úřadu Jiří Peřina, který bude řadovým radním. Staronovými členy rady by se měli stát senátor a současný náměstek pro regionální rozvoj Marcel Chládek a radní pro školství Milan Němec, nově však bude náměstkem.

Dosavadní náměstek pro životní prostředí Petera dostane na starosti dopravu. Jeho židli obsadí starosta Cerhenic Marek Semerád, který byl v minulosti kritizován za to, jak řídil krajské zastoupení v Bruselu. Podle kritiků dostal tuto funkci jako „trafiku" od bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). „Jestli bude v radě pracovat jako v Bruselu, tak to potěš pánbůh," míní Nwelati, kterému se nelíbí ani zřízení nové funkce náměstka pro finanční kontrolu. ODS ale podle něj složení rady nemůže ovlivnit. „Na to nemáme sílu, máme v zastupitelstvu menšinu," podotkl.

Sociální oblast bude mít na starosti náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík. Náměstkem pro finanční kontrolu se stane volební lídr krajské KSČM Pavel Jetenský, jenž byl v minulém období šéfem finančního výboru. Radní pro zdravotnictví má být dosavadní šéfka zdravotního výboru Jiřina Fialová, oblast majetku KSČM svěřila někdejšímu šéfovi komise pro majetek kraje Pavlu Hubenému. Radním pro kulturu se má stát Zdeněk Štefek, který byl v minulosti ve vedení Komunistického svazu mládeže.

ODS znovu v opozici

ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou menšinovou vládu. ODS ale označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a oznámila, že zůstává v opozici. KSČM trvala na místech v krajské radě.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupi­telstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.