Na konci srpna začaly v Praze 5 a 6 platit modré parkovací zóny, proti čemuž protestuje Středočeský kraj. Parkování pro rezidenty totiž ztěžuje lidem ze středních Čech najít místo, kde by nechali své vozidlo.

Pětka uvažuje o úpravě zón 

A nyní by se měla situace pro Středočechy ještě zhoršit. Praha 6 chce totiž rozšířit modré zóny na svém území. Konkrétně do starých Vokovic, na Petřiny a Bořislavku. Tato městská část chce podle svého mluvčího Martina Churavého vyjma zmíněných míst vypracovat navíc podklady pro rozšíření zón na celé své území.

Praha 5, která modré zóny také koncem letních prázdnin spustila, o úpravě zón rovněž uvažuje. „Problémy nastávají v hraničních částech. Zde počítáme s úpravami, ale musíme počkat, až si celá situace sedne," řekl starosta pětky Radek Klíma.

Středočeský kraj jednal s magistrátem 

S rozšiřováním nesouhlasí středočeský hejtman Miloš Petera. Jak však v pátek sám přiznal, s pátou ani šestou městskou částí nejednal, stejně tak s Prahou 8, kde by měly modré zóny začít platit začátkem října.

„Jednáme s magistrátem, protože on určuje vyhlašování zón. Osobně si myslím, že Praha 5 a 6 jsou dostatečně informovány o stanovisku Středočeského kraje," řekl v pátek Petera. Jak však už několikrát zopakoval náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek, magistrát nemůže zasahovat do platnosti zón, po jejímž přerušení hejtmanství volá. Takový krok je na městských částech.

Stát pomůže s parkovišti

Petera se mimo jiné sešel i kvůli problémům, které rezidenční parkování v Praze způsobilo Středočechům, s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten přislíbil, že stát pomůže s hledáním pozemků pro záchytná parkoviště, po nichž volá Praha i kraj po zavedení parkovacích zón.

„Vláda pomůže najít pozemky pro záchytná parkoviště na okraji Prahy. Budování parkovišť má zpoždění, nejsou vytvořeny dostatečné kapacity, pokud jde o záchytná parkoviště," řekl premiér.

V Praze vzniknou záchytná parkoviště 

Sobotka se chce obrátit na ministerstva dopravy a financí, která by prostřednictvím podřízených organizací, jako jsou Správa železniční dopravní cesty nebo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, mohla mít k dispozici vhodné pozemky.

Záchytná parkoviště by tak měla vznikat kupříkladu u železničních a autobusových nádraží, kde by lidé zaparkovali svá vozidla a do hlavního města by pokračovali veřejnou dopravou.

Setkání hejtmana s premiérem, kteří jsou oba z ČSSD, v pátek kritizovala ODS, která je v krajském zastupitelstvu v opozici. „Vedení kraje nebylo schopno čtyři roky řešit vážné dopravní problémy kraje a koncepčně se připravit na zavedení modrých zón v Praze vybudováním záchytných parkovišť, ačkoliv o spuštění systému parkování pro obyvatele Prahy se ví minimálně rok a půl," uvedla ODS.

Čtěte také: V Praze v parkovacích zónách by mohlo být možné platit přes SMS