Střední školy by se měly pro studenty posledních ročníků otevřít 11. května. Od stejného data by se podle harmonogramu měly otevřít dveře i studentům závěrečných ročníků vyšších odborných škol (VOŠ). Podle předsedkyně Asociace VOŠ Markéty Pražmové s jejich návratem do lavic už VOŠ moc nepočítají. "Přítomnost studentů není nutná, protože všichni budou na praxi," řekla. Absolvování praxe, které se studenti v uplynulých týdnech kvůli opatřením proti koronaviru někdy nemohli účastnit, je podle ní podmínkou pro absolutorium.

Konec testování v Olomouci
ON-LINE: Česko má nejméně nakažených od pondělí. Poklesl ale i počet testů

Podle předsedy Unie školských asociací Jiřího Zajíčka střední školy plánovaný návrat studentů posledních ročníků pojmou různě. "Některé školy si připravují různé rozpisy konzultací pro žáky, takže žáci budou přicházet do škol v nějakých menších skupinkách. Většinou to nechávají dost na té dobrovolné bázi, jestli žáci chtějí, nebo nechtějí. Některé školy počítají s tím, že konzultace budou převážně poskytovat distanční formou, to znamená prostřednictvím nějakých videokonferencí tak, aby žáci do školy vyloženě chodit nemuseli," řekl. Podmínky pro zajištění provozu si školy nastaví v příštím týdnu podle hygienických doporučení od ministerstva školství, dodal.

Docházka? Dobrovolná! 

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové nemá už cenu, aby se maturanti zabývali nematuritními předměty. "Jen jsme vypsali předměty po skupinkách, které mají u maturit," řekla. "Máme to rozepsané tak, aby měly z každého předmětu aspoň dvakrát týdně konzultaci," dodala. Docházka bude pro maturanty dobrovolná. Na pražském Gymnáziu Nad Štolou, které Schejbalová řídí, pro maturanty už nebude pokračovat online výuka. Vedle konzultací pro ně ale bude pokračovat výuka na dálku pro nižší ročníky, což podle ředitelky bude dost náročné pro některé vyučující.

Podle Zajíčka si školy už často zakoupily základní zásoby dezinfekce a jednorázových roušek nebo i respirátorů. Výbavu podle něj zatím většinou platily ze svých rozpočtů, někde jim ale s financováním přislíbili pomoc i zřizovatelé. Například pražský magistrát školám v Praze slíbil, že jejich náklady na ochranné pomůcky uhradí. "Je to regionálně ale asi velmi rozdílné, záleží na tom, jak který region vychází s finančními prostředky," dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Na oblečení vyzkoušené v obchodě se nebude vztahovat karanténa

Školy jsou kvůli epidemii koronaviru zavřené od 11. března. Výuka od té doby funguje na dálku, tedy většinou přes internet. Do konce školního roku už vláda s obnovením prezenční výuky v plném rozsahu nepočítá. Školy se mají postupně otevřít už jen v omezeném režimu.

Chaotický přístup? 

Za chaotický považuje postup ministerstva školství k postupnému otvírání škol spolek Pedagogická komora. Školám podle ní stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, kterými se budou muset řídit. Odpovědnost tak zůstává na ředitelích škol, kritizuje komora v tiskovém prohlášení.

Ministerstvo školství se podle Pedagogické komory zbavuje odpovědnosti zajistit vzdělávacím zařízením adekvátní podmínky pro jejich fungování tím, že školám vydává pouze doporučení. Základní pravidla přitom musí být podle prezidenta komory Radka Sárköziho ukotvena v zákonech a vyhláškách.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Prymula: Chytrá karanténa by měla odhalit dvě třetiny kontaktů nemocného

"Například školský zákon neobsahuje pojmy jako výuka na dálku nebo školní skupina; distanční výuku na základních školách neumožňuje vlastně vůbec," upozorňuje Sárközi.

Postup resortu vedeného ministrem Robertem Plagou (ANO) považuje za problematický také viceprezident Pedagogické komory Janek Wagner. "Pokud Robert Plaga uvádí, že manuály pro školy jsou již hotové, měl je zveřejnit do konce dubna, jak bylo avizováno na internetových stránkách ministerstva školství," myslí si Wagner.

Mluvčí ministerstva Aneta Lednová dnes ČTK sdělila, že již při sestavení plánu uvolňování pravidel slíbil resort poskytnout školám pokyny a metodiku na přelomu dubna a května. "V souladu s tímto plánem byly zpracované metodiky představeny na včerejší (páteční) tiskové konferenci a dnes jsou již rozesílány přímo školám," uvedla mluvčí.

Vysloveně kritická je podle komory situace neuzavřených mateřských škol, kterým prý ministerstvo v uplynulých dvou měsících neposkytlo žádnou metodickou podporu. "Rozesílat manuál do mateřských škol až 4. května, když se řada z nich otevírá ve stejný den, tedy už v pondělí, je pozdě," cituje komora ředitelku jedné z Frýdecko-Místeckých mateřských škol Natálii Toflovou.

Zdravotní sestra Dominka Mikšovská, rodačka z Prostějova, působí ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, anesteziologicko resusttitační klinice.
Děsím se představy, že bych nakazila svoji rodinu, říká "špinavá" sestřička

Prezident Pedagogické komory vyzývá ministra Plagu, aby zveřejnil, s kým konzultoval postup postupního otevírání škol. "Ministr školství tvrdí, že všechny změny konzultuje s učiteli a řediteli škol, ale podle mých informací Robert Plaga nekomunikuje ani se zástupci největších školských organizací," uvedl Sárközi.