Akce nazvaná Jehla se konala poprvé v roce 2015, tehdy jen v Praze a Brně. Postupně se rozšiřuje i do dalších českých měst. Vedle dvou největších měst republiky se nyní uskuteční také v Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Jihlavě, Ústí nad Labem nebo Pardubicích.

S úkolem uklízet vyrazila v úterý do ulic metropole rovná stovka strážníků. V rámci akce Jehla odklízeli pozůstatky po narkomanech: použité stříkačky, injekční jehly.
Akce Jehla bude letos 17. dubna. Zapojí se do ní strážníci ve 34 městech

Strážníkům pomohou asistenti prevence 

Strážníci vyrazí do ulic s boxy na infekční materiál, vybaveni kleštěmi nebo dlouhými pinzetami, ochrannými rukavicemi a dezinfekčními spreji. Čistit budou i málo frekventované stezky, domovní výklenky a další skrytá a nepřehledná místa.

V Praze se strážníci zaměří i na okolí vestibulů stanic metra a přilehlých ventilačních šachet. V mnoha městech strážníkům pomohou asistenti prevence kriminality, kteří důvěrně znají prostředí takzvaných vyloučených lokalit, dodala Seifertová.

Ilustrační foto
Pozor na odhozené stříkačky! V Kolíně se použitá jehla najde každý třetí den

Přes šest set kusů materiálu 


Vedle úklidu města je smyslem akce také snížit riziko šíření nakažlivých onemocnění. Dalším cílem je upozornit veřejnost, že v případě nálezu infekčního materiálu se ho lidé nemají snažit odstranit sami, ale mají zavolat městské strážníky na linku 156.
Loni se akce zúčastnilo ve 30 městech 420 strážníků, kteří dohromady nasbírali 615 kusů kontaminovaného materiálu. Městští policisté sbírají jehly a stříkačky i při běžné hlídkové činnosti, ročně jen v Praze najdou kolem 15.000 kusů.

Strážník sbírá stříkačky po narkomanech v okolí metra
Strážníci ve 30 městech budou sbírat použité jehly a stříkačky