„Prakticky celý víkend, ve všední dny pak ještě tak čtyři pět hodin," směje se Martin, který se svým kamarádem hraje hry po celý rok. A pokaždé, když se chystá na další Deskohraní, pečlivě si vybírá, co nového si vyzkouší. „Když jdu na Deskohraní, většinou se nezdržuji čtením pravidel. Ty si nastuduji doma podle toho, co mě z nových her zaujme." A ačkoli miluje strategické hry, nikdy na Deskohraní nevynechá hru určenou dětem od pěti let.

„Žabí závody jsou zkrátka geniální hra. Je to rychlá hra, u které, i když to nevypadá, se musí přemýšlet, taktizovat. Je to fakt jedna z nejlepších her," pochvaluje si student.

Dětská místnost

Třináctý ročník Deskohraní přilákal nejen malé i velké, ale i ty nejmenší. A to díky letošní novince dětské ludotéce. „Chtěli jsme tento festival her něčím oživit, aby byl přístupnější pro děti a celé rodiny, a tak jsme vytvořili celou místnost, která je určena jen a jen dětem a jejich rodičům," prozradila v sobotu Pražskému deníku Klára Zemanová, programová ředitelka Deskohraní. Neznamená to však, že by rodiče přišli zkrátka. „Děti můžeme pohlídat a rodiče si mohou jít zahrát sami nějakou pořádnou hru či se zúčastnit turnaje," dodala Zemanová.

Na Deskohraní každý rok pořadatelé přikupují několik desítek nových her. A co rozhoduje o tom, jestli se konkrétní hra zalíbí? „Určitě musí být zábavná, s pěkným grafickým provedením, rozhoduje i cena," vysvětluje Pavel Prachař, jeden z vydavatelů her. A právě cena mnohdy i rozhoduje, jakou hru si lidé na Deskohraní půjčí.

„Třeba strategické hry, které se mi líbí, stojí kolem patnácti set korun. To je dost peněz, takže každé Deskohraní využívám k tomu, abych si zahrál hry, ke kterým bych se asi jinak nedostal," říká Martin Šimunek.

Milovníci her se na Deskohraní zabaví i tento týden:

PONDĚLÍ: 17.00 rychlokurz hry Sudoku&Logika, v 18.00 pak začíná turnaj v této hře, 20.00 rychlokurz Mezinárodní dámy

ÚTERÝ: 16.30 rychlokurz Česká dáma, 17.00 turnaj Scrabble páry

STŘEDA: 19.00 rychlokurz hry Terra Mystica, 17.00 turnaj Minutový Scrabble

ČTVRTEK: 18.00 rychlokurz i pro vidící: Hry pro nevidomé

PÁTEK: 16.00 rychlokurz hry Stratego, 14.30 turnaj hry Puerto Rico

SOBOTA: den plný turnajů, například 9.00 hra 7 draků, 11.00 Carcassonne, 16.00 Dědictví, 18.00 Diplomacie II válečná diplomacie 2. světové války, 19.00 Večerní Bang!

NEDĚLE: poslední den letošního Deskohraní 10.00 turnaj v hlavolamových hrách, 13.30 rychlokurz hry Milostný dopis, ve 14.00 pak začíná turnaj této hry

ANKETA: Co jste si zahráli na Deskohraní?

Tomáš Šimon, 23 let

S kamarádem tu celou sobotu hrajeme jednu strategickou hru za druhou. Jsme fandové deskových her, které hrajeme i doma, alespoň jednou týdně. Na Deskohraní nás čeká ještě spousta her, protože sem budeme chodit po práci i následující dny.

Lucie Pavlišová, 13 let

Nejlepší byla asi hra Umí prase létat?, ve které jsem zvítězila a dostala jsem medaili. Je to hra zaměřená hlavně na rychlost, ale roli také hrají znalosti o zvířatech. O rychlosti je také i Duch. Obecně mám ale nejradši hry zaměřené na přemýšlení.

Radek Dočkal, 5 let

Zahrál jsem si s tátou několik her. Byl to třeba Duch, pexeso, barvy, Dětské Carcassonne to se mi hodně líbilo, doma mám jen to dospělácké. Pak jsem hrál také Zámecké schody. A v Duchovi jsem tátu dokonce porazil!