Konference stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF) se uskutečnila na pozvání hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Do Prahy přijeli třeba nizozemský politik Geert Wilders či neúspěšná kandidátka na prezidentku Francie Marine Le Penová. Odpůrci nacionalistů pořádali pochod k místu konání konference v TOP hotelu na pražském Chodově s následnou blokádou kolem hotelu.

Geert Wilders.
Wilders v Praze: Proti migraci je třeba bojovat i zdí

Protest byl poklidný

Demonstranti se nejprve sešli v pražských Roztylech, kde promluvil například sociolog a někdejší disident Fedor Gál, který připomněl holokaust. Bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Janyška hovořil o vzrůstajícím nebezpečí krajně pravicových stran, které vyvolávají nenávist a snaží se rozdělit společnost. Na akci vystoupil i bratr předsedy SPD Tomia Okamury Hayato, který ve volbách kandidoval za KDU-ČSL.

Protestující poté pochodovali v poklidu s vlajkami Evropské unie k TOP hotelu. Tam dorazili za hlasitého hvizdu a s pokřiky „Hanba" a „Proti fašistům". Poblíž místa konference ENF opět vystoupili řečníci a demonstranti také zablokovali příjezdové cesty k hotelu.

Ilustrační foto.
Uchazečům o Hrad by ke jmenování soudců stačily zákonné požadavky

Podle mluvčího policie Tomáše Hulana nechtěli demonstranti dál pustit ani lidi, kteří v okolí bydlí. „Tímto přístupem se nedopouští ničeho protiprávního. Lze ale jednoznačně konstatovat, že si z těchto obyvatel udělali v určitém slova smyslu rukojmí," doplnil mluvčí.

Podobná demonstrace se konala i v pátek, kdy se v centru Prahy podle policie sešlo zhruba 300 lidí, převážně levicových aktivistů. Páteční jednání SPD a stran sdružených v ENF bylo uzavřené.