Stovky dětí ze škol a mateřinek postižených žloutenkou dostaly možnost nechat se naočkovat zdarma. Půl milionu korun na vakcíny pro školáky i zaměstnance uvolní například osmá městská část.

Rodiče zaplatí až třetí dávku

Očkovány budou děti a zaměstnanci z Mateřské školy Na Korábě a Základní školy Bohumila Hrabala, kde se již žloutenka vyskytla.

„Jedná se o očkování dvěma dávkami vakcíny A, nebo dvěma dávkami kombinované vakcíny A, B s tím, že třetí dávku kombinované vakcíny by již hradili rodiče a zaměstnanci,“ uvedl zástupce starosty Martin Roubíček (ODS).

To potvrzuje i ředitelka ZŠ Bohumila Hrabala Irena Lhotková. „Do středy máme za úkol předložit městské části seznam žáků, kteří by o vakcíny měli zájem, předpokládáme ale, že přibližně třetina žáků již očkování má,“ dodává ředitelka.

Další městské čtvrti

Na dětech šetřit nechtějí ani v Praze 1. „Zatím nás žádné školské zařízení o pomoc nepožádalo, předpokládám ale, že pokud by se někde vyskytl problém, snažili bychom se pomoci. Na dětech určitě šetřit nebudeme,“ slíbil tiskový mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Bezplatné očkování mají v plánu i v Praze 10. Podle tiskového mluvčího Jana Charváta dostanou vakcíny zdarma například strážníci nebo pracovníci mateřských škol. Návrh by měla v nejbližších dnech projednat rada.

Podporu zvažuje také magistrát

Zvýšeným epidemiologickým výskytem hepatitidy typu A se zabývá i magistrát, který zvažuje finanční podporu hygienických opatření ve školských zařízeních nebo městské hromadné dopravě.

Naopak další opatření zatím neplánují v Praze 6 ani v Praze 2. „Dosud jsme o tom nejednali. Zodpovědnost za očkování dětí by měla převzít jejich vlastní rodina,“ je přesvědčená zástupkyně starostky v Praze 2 Eva Paulová (ODS).

Tažení proti žloutence v Praze

Magistrát – projedná finanční podporu
Praha 1 – budou projednávat, podpora školských zařízení možná
Praha 4 – přijali zvýšená hygienická opatření, evidují první nemocné
Praha 5 – naočkují 30 strážníků
Praha 8 – investují do očkování 500 000 Kč, ve školách první nemocní
Praha 10 – zvažují očkování strážníků a pracovníků školských zařízení