Po celé České republice měli možnost účastníci nevšedních obědů ochutnat tradiční speciality, popovídat si o životě, ale především navázat kontakty. Budování multikulturní společnosti a vzájemné pochopení odlišných kultur, to jsou ambice projektu Rodina Odvedle již od jeho počátku. Projekt se ukázal nejen u nás, ale i v zahraničí jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců.

Do projektu se zapojila i rodina z Ukrajiny, která v České republice žije pouhých pět měsíců. „O projektu jsem se dozvěděla z internetu a okamžitě nás s manželem myšlenka setkání nadchla. Byla jsem ze setkání nervózní, ale vše se povedlo. Česká rodina je velice milá a my se ihned spřátelili," řekla Tatiana Ryzhov, hostitelka setkání. 

Ta si měla možnost vyzkoušet i své dosavadní znalosti z českého jazyka. Rodina hostila ve své domácnosti rodinu Šustovou z pražských Holešovic. „Na setkání jsme se těšili, ukrajinské jídlo jsme nikdy nejedli, bylo úžasné a s rodinou si velmi rozumíme. Už jsme se domluvili na dalším setkání, tentokrát u nás doma," vysvětlila své dojmy ze setkání Terezie Vasilovčík Šustová.

O projektu Rodina odvedle

Projektu se účastnili cizinci z různých koutů světa pocházejících například z Ruska, Iránu, Sýrie, Kazachstánu, Angoly, Afghánistánu, Mongolska, Ukrajiny nebo z Peru.

Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004. Od té doby usedlo ke společným obědům téměř 1300 českých rodin a rodin cizinců, to je zhruba 5 tisíc lidí. Více než polovina z nich se od té doby stále navštěvuje.

Letos se k projektu Rodina Odvedle v České republice připojily i země Evropské unie, Španělsko, Kapverdské ostrovy a Portugalsko. Právě v Portugalsku se společný integrační oběd konal v 55 městech, také ve stejný den a hodinu jako v ČR. Je úžasné, jak se dokážeme spojit.

Soňa Kalejová