„Tento postup by umožnil koncepčně omezovat počet heren od dvaceti až do nuly a průběžně vyhodnocovat dopady regulace," vysvětlil pro Pražský deník starosta Prahy 7 Marek Ječmének.

Druhým „ano" či „ne" radnice sedmičky zjistí, jestli si naopak občané nepřejí rovnou zavedení takzvané nulové tolerance - tedy úplné vymizení heren, jako se stalo například již ve druhé či šesté městské části.

Klíčovým faktorem však bude nejen samotné hlasování, ale hlavně účast. To potvrzuje i Ondřej Mirovský, opoziční zastupitel, který prosazuje nulovou toleranci hazardu.

„Není jednoduché dosáhnout současně s málo atraktivními volbami do Evropského parlamentu pětatřiceti procentní účasti v referendu. Přesto se může stát, že účast u referenda bude vyšší než v evropských volbách," věří zastupitel. Právě na nízkou účast doplatilo před měsícem referendum na osmičce.

Z nízké účasti radnice vyvodila závěr, že občany otázka heren a gamblerství tolik „nepálí".

Zodpovědná regulace

A jak vnímají nadcházející referendum zástupci hazardních společností? „Podnikáme v řadě zemí, a díky tomu víme, že všude tam, kde se rozhodli pro cestu nulové tolerance, teď bojují s nedostatkem příjmů ve veřejných rozpočtech, zvýšenou nezaměstnaností, nárůstem kriminality a především rozmachem nelegálních provozovatelů a šedé ekonomiky," sdělil Pražskému deníku Petr Mikoška, ředitel společnosti Synot Tip.

Podle něj by proto byla nejlepším řešením zodpovědná regulace - například v kombinaci se systémem povinné registrace hráčů, kdy by si každý hráč mohl na svém účtu nastavit vlastní limit i výši sázek a problémovým hráčům by ve hře mohlo být zcela zabráněno.

Hrozba ztráty zaměstnání

Petr Vrzáň ze společnosti Spelos zase poukazuje na to, že v místních hernách a barech v Praze 7 pracuje téměř 250 osob. „Nulovou tolerancí by tak těmto lidem hrozila ztráta zaměstnání."

A co na tyto argumenty říká lékař Jaroslav Vacek z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty? „Nejsem politik, ale osobně se přikláním k co největší regulaci. Zároveň si ale jako nestranný odborník musím být vědom určitých rizik, která může prohibice přinášet. Vysokou dostupnost bohužel nesníží ani plošný zákaz hazardu na území poloviny pražských městských částí."

Někteří odborníci také varují, že nulová tolerance fakticky problém s hazardem nevyřeší, protože začnou vznikat černé herny v garážích či se hazard nekontrolovatelně rozšíří na internetu.

Hazard v dalších městských částechDruhá, šestá a dvanáctá městská část šly cestou nulové tolerance.

Souběžně s volbami do obecních zastupitelstev budou moci Pražané pravděpodobně hlasovat o osudu heren v Praze 1, 9 a 13.

V Praze 8 se místní referendum uskutečnilo v sobotu 12. dubna. Zúčastnilo se ho ale jen necelých 14 procent obyvatel, tudíž nesplnilo požadovanou hranici 35 procent oprávněných hlasujících. „Většinu lidí tento problém pravděpodobně nepálí či ho nechtějí aktivně řešit. Rozhodli jsme se proto nejít jednodušší cestou (tedy nulovou tolerancí, pozn. redakce). Občané nám prostřednictvím referenda dali mandát k tomu, abychom pokračovali v politice postupného a radikálního snižování počtu heren," řekl Pražskému deníku starosta Jiří Janků.

Čtěte také: Referendum o zákazu hazardu v Praze 8 ztroskotalo na nízké účasti

Marek Ječmének, starosta Prahy 7: Referendum napoví, jestli je hazard celospolečenský, nebo mediální problém

Marek Ječmének, starosta Prahy 7.Pane starosto, máte ve svém okolí někoho, kdo je závislý na automatech?

Nikoho takového neznám. A automaty jsem nezkoušel ani já sám. Jsem naprosto nehravý člověk, pragmatický, a svoje peníze vydělávám docela tvrdě na to, abych je nasázel do nějaké mašiny. (smích)

Proč jste se rozhodli uspořádat místní referendum k hazardu v Praze 7 právě v termínu evropských voleb? Chcete si tím zajistit, že vám k němu přijde alespoň 35 procent oprávněných voličů, aby bylo referendum platné?

Máme opravdu velký zájem na tom, aby lidé přišli a rozhodli. Děláme k tomu poměrně masivní kampaň, vydáváme speciální číslo Hobuletu (radniční měsíčník, pozn. redakce), do pátku, tedy do doby referenda, chceme dát našim občanům co nejvíce informací.

Pokud by se lidé rozhodli pro nulovou toleranci hazardu, o kolik by přišla roční radniční kasa? Kolik má v současné době Praha 7 peněz z hazardu?

Je to zhruba dvanáct milionů korun. Tyto peníze jdou do školství, sociálních potřeb, sportu a zdravotnictví. Výpadek v rozpočtu však rozhodně není jediné úskalí nulové tolerance. Bojím se hlavně toho, že tento krok situaci nevyřeší, ale naopak zhorší. Podívejte se na prostituci - máme nulovou toleranci, a přesto je to obrovský problém. Zároveň se obávám, že si můžeme zadělat na ještě větší potíže do budoucna, protože cesta od legálního k černému je mnohem rychlejší než od černého k legálnímu. Osobně by se mi nejvíce líbilo, kdyby v Praze vzniklo nějaké centrum ve stylu Las Vegas, kam bychom přemístili všechny herny z ulic, a tím bychom je alespoň dostali z běžného života. Ale asi si nemůžeme myslet, že existuje opatření, které hazard vymýtí dokonale.

Kdy budete znát výsledky referenda?

Předpokládám, že výsledky budou známy v sobotu ve večerních hodinách - tak kolem deváté desáté. Samozřejmě za předpokladu, že vše bude bez problémů. Pokud se vyskytne nějaký zádrhel, lístky se mohou přepočítávat a všechno se tím zpozdí.

Máte tip, jak referendum dopadne?

Abych řekl pravdu, sám jsem zvědavý. Je totiž otázkou, jestli je téma heren a automatů společensky opravdu tak závažné. Jestli to není pouze mediálním tématem. Pokud to naši občané zhodnotí jako celospolečenský problém, pak budeme mít nepochybně daleko větší účast než v evropských volbách. Je-li to jenom mediální problém, přijde k volbám jen o trochu více lidí, než kolik přijde i k evropským volbám. A třeba budeme mít nejlepší volební účast u evropských voleb právě díky našemu místnímu referendu! Každopádně to bude zajímavé o víkendu sledovat…

Čtěte také: Andrej Čírtek: Hazard je způsob hraní, ne sázkové hry