„Pilotní provoz dopadl nad očekávání dobře a další místa s židlemi a stolky budou přibývat. Skvěle se osvědčily a město se nám díky nim podařilo oživit. Je to skvělá ukázka toho, že zlepšovat život v Praze se dá i jinak než s projekty za desítky milionů korun," uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Nejčastěji využívány jsou na Malostranském náměstí, kde IPR zaznamenal až 130 tisíc sedících. Přes náměstí projde podle analýzy téměř 5000 lidí za hodinu. Na piazzetě Národního divadla se zastavilo 32 tisíc lidí a na Letné jich bylo 27.500.

Čtěte také: Malostranské náměstí za pár let? Zmizí parkoviště, přibude Radecký

Nejklidnějším místem je smíchovská náplavka

Průměrná délka posezení byla 15 minut. Doba se mění podle toho, kde se mobiliář nachází. V místech, kudy prochází velké množství lidí, zůstávali lidé sedět kratší dobu.

To je případ Malostranského náměstí, kde seděli v průměru 14 minut. Naopak klidnějším místem je smíchovská náplavka, kde lidé posedí v průměru 24 minut, což je nejdéle ze všech míst.

Celkem proběhlo 90 měření v ostatních lokalitách 

Zájem lidí sledovali zaměstnanci IPR. „Pozorování probíhala v pracovní dny dopoledne, v poledne, odpoledne a večer. Dále o víkendu v poledne a odpoledne, v některých lokalitách opakovaně," uvedl mluvčí IPR Marek Vácha.

Celkem proběhlo 70 různých měření na Malostranském náměstí a 90 měření v ostatních lokalitách. Na základě údajů pak IPR vytvořil konečnou analýzu a výsledná data.

Na veřejných prostranstvích je rozmístěno 340 židlí 

Na Malostranském náměstí stojí na místě bývalého parkoviště, které využívala převážně Poslanecká sněmovna. Právě zrušení parkoviště a rozmístění mobiliáře se některým poslancům nelíbilo.

Na veřejných prostranstvích je rozmístěno 340 židlí a 90 stolků. V pěti sledovaných měsících se ztratily dva stoly 11 židliček. Projekt rozmístění mobiliáře představil IPR společně s primátorkou Krnáčovou v listopadu 2015. Cílem bylo zlepšit kvalitu veřejného prostranství.

Čtěte také: Praha zvažuje omezení aut na Malé Straně a Pohořelci