Peníze objevené u Ratha podle vyšetřovatelů souvisely se zmanipulovaným výběrovým řízením na údajně předraženou stavební zakázku – rekonstrukci zchátralého zámku v Buštěhradě, z něhož měl vzniknout „středočeský Žofín" – reprezentativní kulturně společenské centrum. Z další rozsáhlé korupce podezřívají kriminalisté Ratha také v souvislosti s modernizací středočeských nemocnic. V kauze je stíháno 11 osob – většinou lidé ze stavebních firem a společností dodávajících zdravotnické vybavení, ale také z firmy zajišťující výběrová řízení.

Čtěte také: Kauza Rath: Peníze z unie byly lákadlem

Většina ze zadržených již opustila vazební cely; čtyři, považovaní za hlavní aktéry korupční kauzy, ale zůstávají za mřížemi – vedle Ratha, Pancové a Kotta ponechal soud za mřížemi ještě Lucii Novanskou ze společnosti ML Compet. S žádostí o propuštění Rath naposledy nepochodil 5. října. Soudce Okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik má stále obavy, že by Rath mohl před hrozbou vysokého trestu uprchnout nebo se skrývat. To exhejtman již v minulosti opakovaně odmítl – s poukazem na své rodinné vazby a známou tvář. Proti Wažikovu rozhodnutí podal Rath stížnost, a tak konečné slovo vyřkne Krajský soud v Praze. Ten již v minulosti označil jako nepřípustné dřívější rozhodnutí o poslancově propuštění na 14milionovou kauci. Věcí se zabývají i další orgány – dokonce Ústavní soud ČR, u něhož se Rath ohrazoval, že se kauzou nemělo zabývat státní zastupitelství z Ústí nad Labem, ale věc příslušela jiným žalobcům, jestliže k údajné trestné činnosti mělo docházet v Praze a Středočeském kraji. S námitkami ale neuspěl.

V případě buštěhradského zámku Rath odmítá jakékoli pochybení – a i znalecký posudek, který po jeho zadržení nechalo vypracovat hejtmanství, tvrdí, že zakázka předražená být nemusela. K tokům peněz opakovaně naznačil, že mělo jít o částky na financování činnosti ČSSD, jelikož vedení partaje požádalo hejtmany o pomoc. Rath ovšem jen naznačuje – jak ve sněmovně při projevu k poslancům, kteří rozhodovali o jeho zbavení imunity, tak naposledy v čerstvě vydané knize Přisedněte si, napsané v litoměřické cele a vydané Petrou Paroubkovou, neuvedl nic konkrétního. A předseda strany Bohuslav Sobotka jeho narážky rázně odmítá.