Jestliže by prezident návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl během deseti či 14 dnů, "podmínky pro podání žaloby jsou na místě", řekl Štěch na dotaz ČTK. Zeman chce o Babišově osudu rozhodnout až po návratu z Číny, kde má pobývat od 5. do 18. května. Premiér navrhoval odvolání Babiše v souvislosti s nejasnostmi v jeho financích k dnešnímu datu, což Zeman odmítl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babiš odmítl, že by dostal od novináře živý policejní spis

"Vyhrožování prezidentu republiky je v demokratické společnosti nepřijatelné a neakceptovatelné. Už jsme to v historii jednou zažili," komentoval na twitterovém účtu postoj senátorů mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Podle něj prý senátoři budou hledat v ústavě přesné určení lhůty, do kdy má prezident republiky odvolat člena vlády na návrh premiéra.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozila Zemanovi už v pátek skupina 27 senátorů. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na dotaz ČTK uvedla, že tato skupina se průběžně rozrostla na 34 členů horní komory. Návrh žaloby by podle ní mohl být připraven v řádu dnů. "I když na Senát je to rychlé, občanům se to zdá pomalé, ale myslím si, že v souladu s ústavou je to tak, jak to má být," uvedla Horská. Štěch podotkl, že k projednání návrhu by bylo svoláno zasedání Senátu, pokud by byl návrh organizačním výborem shledán jako důvodný.

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.
Bohuslav Sobotka: Koaliční smlouvu nevypovím, prezident musí Babiše odvolat

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory.

Místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů uvedl, že horní komora má plnit roli ústavní pojistky, aby se z vládní krize nestala ústavní krize. "Nastává čas, aby se Senát ujal své role," řekl Šesták s poukazem na poslední prohlášení Zemana, který Babišovo odvolání podmínil vypovězením koaliční smlouvy. Podle oponentů nelze koaliční smlouvu povyšovat nad ústavu. Jestliže by Zeman odvolal Babiše během přípravy či projednávání žaloby, její předložení by to zamezilo.

K ústavní žalobě byl zdrženlivý místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj by měl Senát spíše svolat "mimořádnou schůzi, která by se v širších souvislostech zabývala společenskou situací v České republice". Zároveň ale kritizoval Zemanovo otálení s odvoláním Babiše. Naznačil, že by prezident mohl odvolání provést i během své čínské mise. Štěch by měl podle Kubery navrhnout prezidentské volby v co nejkratším termínu, "aby to trápení co nejdříve skončilo".

Ministryně školství Kateřina Valachová
Ministryně školství Valachová rezignuje, nechce "nahrát" Babišovi