„Tam jsme konečně získali nějaký harmonogram prací, podle kterého se postupuje a doufejme, že se postupovat bude,“ řekl starosta Nového Strašecí Karel Filip.

Ve hře jsou v této chvíli tři části budoucí dálnice: Řevničov Nové Strašecí, obchvat Řevničova a obchvat Lubence.

Stavba v úseku Nové Strašecí Řevničov je povolena již od května, kdy souhlas se stavbou vydal městský úřad v Rakovníku. Stavební povolení by mělo být vydáno do konce srpna, pokud nebudou podány žádné připomínky.

Ilustrační foto
Stavba dálnice z Mohelnice do Čech je v nedohlednu

Lhůta pro podání nabídek na zhotovitele stavby je do 24. srpna. Do konce měsíce pak bude vybrána nejvýhodnější nabídka. V první polovině dalšího měsíce by měla být podepsána smlouva s vítěznou firmou a mělo by dojít k oficiálnímu předání staveniště.

Stavba by měla začít v listopadu, pokud nebudou žádné připomínky či odvolání ve výběrovém řízení na zhotovitele stavby. V tomto úseku zbývá ještě vykoupit jeden pozemek a stanovit pět věcných břemen. 

Jeden pozemek zbývá vykoupit i na řevničovském obchvatu. V této chvíli se tu připravuje kácení. Vybírá se technický dozor stavby. V plném proudu je výběrové řízení na základní vytyčovací síť, archeologický dohled a biologický dozor. Byla podána žádost o výjimku z ochranných podmínek zvláště chráněných rostlin a živočichů. Harmonogram dalších prací i zahájení stavby je obdobný jako v úseku Nové Strašecí Řevničov.

Přesto je většina starostů obcí skeptických. „Je to hrozné, kolik musí být různých povolení než se vůbec začne stavět. A doufám, že už se konečně začne, i když tomu moc nevěřím,“ zapochyboval Karel Filip, starosta Nového Strašecí. Tohoto města se stavba D6 také týká, i když je tu dálnice vlastně hotová. V místě staré silnice se má totiž stavět přivaděč.

Ilustrační foto.
Praha obrátila. Postaví hybridní domy s luxusními i sociálními byty

Skeptický je i starosta Řevničova Jiří Petráček: „Dokud tu nebudou stát bagry, tak tomu nevěřím.“ Dálnici by uvítala i obyvatelka Květuše Pavlíčková: „Podle mě už to mělo dávno být. Nevím, proč se to pořád odkládá. Snad kvůli financím. Každopádně přejít silnici v Řevničově je katastrofa. Naštěstí ale bydlím v docela tiché ulici, takže hluk ze silnice neslyšíme.“

Starostka Hořesedel Jiřina Milerová říká: „Hořesedly jsou daleko. Nevěřím, že se stavby u nás vůbec dožiji. I když teď, před volbami by se mohlo něco pohnout.“ Daleko jsou i Hořovičky. Ani starosta Ivan Fides stavbě D6 moc nevěří. „My se zatím připravujeme. Je dobře, že se aspoň něco dělá.“ Starostka Krušovic Markéta Fröhlichová říká: „Doufám, že začnou ten náš úsek stavět, záleží, jestli se někdo neodvolá.“

Starostům se nelze divit, protože dálnici připravují už od roku 2011, kdy vzali iniciativu do svých rukou. V roce 2013 dal stát 70 milionů korun na výkup pozemků. V roce 2015 starostové požádali o pomoc prezidenta Miloše Zemana. Nově se posuzoval vliv stavby na životní prostředí, tzv. EIA. Už v roce 2016 se mělo začít, první odklad byl na letošní září a teď až na listopad.

Stavbě neprospívá ani časté střídání ministrů dopravy a stále nové vysvětlování situace každému z nich. Přitom dálnice nejenže uleví obcím od hluku, otřesů a prachu a zlepší jejich bezpečnost.

S budoucí dálnicí by se navíc konečně otevřela i bezpečnější cesta do Německa.

Rozestavěné Janáčkovo kulturní centrum
Vláda zvažuje, že dá 600 milionů na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně

Plán stavby


Stavba R6 Nové Strašecí Karlovy Vary v délce 82 km obsahuje 12 staveb.

Ve Středočeském kraji jich je celkem pět:

  • 1.Nové StrašecíŘevničov, 2.obchvat Řevničova, 3.obchvat Krušovic, Krupá přeložka,
  • 4.Hořesedly přeložka Hořovičky,
  • 5.Hořovičky obchvat
  • Poslední jsou v plánu Hořesedly (r.2021) a Hořovičky (r.2023).
  • Hotovo: v roce 2030 (pozn.red. plán z roku 2014)