Konec baletu tak, jak ho znáte dnes. Konec Státní opery Praha (SOP). To jsou jedny z hlavních výstupů rozhodnutí ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09).

Na tiskové konferenci oznámil sloučení SOP s Národním divadlem (ND). Vedení ministerstva a Národního divadla je spokojeno, členové Státní opery a velká část odborné veřejnosti neskrývá velké zklamání a rozhořčení.

„Transformace bude zahájena k 1. lednu roku 2012 a bude to běh na dlouhou trať. Chceme tím zlepšit podmínky a zvýšit efektivitu práce a hospodaření. Budeme hledat rezervy v provozních nákladech a u managementu,“ sdělil hlavní důvody sloučení ministr Besser.

Chce, aby sloučením vznikl první národní baletní soubor v zemi, který bude konkurovat těm nejlepším baletním souborům v Evropě.

Problémem je, že oba balety SOP a ND jsou zcela odlišně vyprofilované a mají jiný repertoár a doposud nikdo nepředstavil koncepci, jakým způsobem se mají slučovat. Deníku to potvrdil Michal Krčmář, sólista baletu SOP. „Pro nás tyto kroky znamenají velkou nejistotu. Popravdě to bude znamenat to, že my budeme sloučeni pod Národní divadlo, o to jsou obavy členů baletu SOP větší. Už dnes proto pořádáme galapředstavení pro příznivce Státní opery a je to takový první krok vyjádření protestu. Uvidíme, jak budeme pokračovat dále, ale smířit se s tím nechceme,“ sdělil Krčmář. Upozornil, že za zachování SOP se pod petici podepsalo již 16 tisíc lidí.

Co se změní?

Co všechno by mělo sloučení znamenat? „Činohru nečeká žádná zásadní změna. U opery budou zachovány oba dva orchestry i sbory a stále ponesou svá jména. Spojí se sólisté opery a jedno velké baletní těleso, které vznikne sloučením současných baletních těles ve Státní opeře a Národním divadle,“ vyjmenoval ředitel ND a pověřený ředitel SOP Ondřej Černý. Nový Národní balet povede Petr Zuska, nynější ředitel baletu ND.

Černý dále potvrdil, že bude zachována značka Státní opera Praha.

„Určitě nebudeme propouštět umělce, personální změny lze očekávat v oblasti managementu,“ slíbil dále ředitel ND.

To však členy SOP rozhodně neuklidnilo. „Je smutné, když o takovém kroku rozhoduje skupina diletantů, kdy ředitel Národního divadla jen plní její příkazy. Podle mého názoru stojí za sloučením jiné zájmy, nejde o umění, ale o peníze. Myslím, že by si měl každý přečíst knihu Tisíc večerů v metropolitní opeře a pak by takto nemohl postupovat,“ řekl Deníku Miroslav Svoboda ze sboru Státní opery Praha, který zde působí již 30 let. Zároveň je Předsedou základní organizace Unie profesionálních zpěváků SOP.

Besser: Sloučení je nejlepší možné řešení

Ministr kultury Besser je však přesvědčen, že sloučení bude tím nejlepším možným řešením. „Chceme mít jistotu, že investice, které stát vloží do SOP a ND, budou maximálně efektivně rozdělovány a povedou ke zlepšení podmínek pro jednotlivé soubory i umělce. Chceme například řešit i odchody umělců do důchodu tak, aby měli mnohem lepší a důstojnou penzi,“ uvedl ministr Besser.

Ředitel Ondřej Černý pak zdůraznil, že v tuto chvíli mají SOP i ND naplánovány sezony 2011 až 2012, které sloučení nijak neovlivní.

Národní divadlo má pro rok 2011 rozpočet 685 milionů korun, příspěvek od ministerstva je 422 milionů korun, o 48 milionů méně než vloni. SOP má rozpočet 225 milionů korun a příspěvek z ministerstva 117 milionů korun, o 22 milionů méně než loni.

Čtěte také: Národní divadlo i Státní opera brojí proti svému řediteli