Krajský pozemkový úřad pro Prahu v prosinci 2012 přiznal Bednářové nárok na část požadovaných pozemků. Ústředí Státního pozemkového úřadu však následně případ přezkoumalo a výroky pražské pobočky zrušilo. Bednářová se prostřednictvím svého právního zástupce Daniela Honzíka odvolala. Ministerstvo zemědělství však zamítavý postoj potvrdilo a vrátilo případ pražskému pozemkovému úřadu k novému projednání a rozhodnutí.

Při prošetřování úřad mimo jiné uvedl, že Bednářová byla sousedkou, nikoliv příbuznou bratra původního majitele pozemků Jana Mária Bečváře, a minulou středu proto rozhodl pozemky Bednářové nevydat.

Neoprávněný restituční nárok Bednářové na pozemky po velkostatkáři Juliu Bečvářovi vyšel najevo poté, kdy dědicové požadovali jako náhradní pozemky mimo jiné parcely na Žižkově, na nichž mezitím začal Metrostav stavět bytový komplex. Právníci firmy při analýze historických dokumentů zjistili, že Bednářová nebyla Bečvářovou příbuznou, ale pouze dědičkou ze závěti. Proto neměla ze zákona na pozemky nárok, což v následném sporu mezi restituenty a Metrostavem potvrdil soud.

Pozastavení šestimiliardové investice kvůli sporům

Společnost Metrostav Development, která chce na pozemcích postavit v deseti etapách až 1300 bytů, rozhodnutí vítá. Kvůli sporům totiž musela šestimiliardovou investici pozastavit. „Celá záležitost nás velmi poškodila. Museli jsme zastavit všechny etapy a rozvoj projektu. Navíc se výrazně zpomalil také prodej bytů v už dokončené první etapě projektu, takzvané Alfa Rezidenci," řekl ČTK obchodní ředitel Metrostav Development Ondřej Buršík.

Developer proto nyní vyčísluje škody, které jim podvodné jednání způsobilo. Teprve až bude znát konkrétní údaj, tak rozhodne, jakým způsobem je bude vymáhat. „Ztráty jdou určitě do milionů korun," podotkl Buršík s tím, že stavbu druhé etapy projektu určitě zahájí už letos na podzim.

Velkostatkářova rodina včetně údajně příbuzné Bednářové už dříve vysoudila mimo jiné skoro sedm hektarů parcel naproti Thomayerově nemocnici v ceně až 1,4 miliardy korun, čtyřhektarovou zahradu v Kunraticích u rybníka Šeberák či areál v Hodkovičkách o rozloze asi pěti hektarů. Na Bednářovou připadá zhruba polovina z třímiliardového nároku.

Mezi akcionáři mohou být například pražští kmotři

Lukrativní pozemky navíc byly od restituentů velmi záhy převedeny na nové majitele, kterými se staly anonymní firmy. Mezi jejich akcionáři mohou být podle šéfa české TI Ondráčky například pražští kmotři. Soudní spory se vedou také o další pozemky v miliardových hodnotách.

Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá, proč na zásadní nesrovnalost v příbuzenském vztahu nepřišli úředníci pozemkového úřadu už v roce 2009, když restituci schválili. Státní pozemkový úřad začátkem srpna uvedl, že okolnosti kolem restituce Bečvářova velkostatku prověřuje a zvažuje i to, že se obrátí na soud.