Oceňovanou předností sídliště jsou prostory mezi panelovými domy, navazující na nedaleké rozsáhlé parkové a lesoparkové porosty. Místní obyvatelé často hovořili o tom, že pokud neopustí Krč, jsou stále v zeleni, která je dobře udržovaná. Spádová oblast ale nemá žádný centrální bod podobný náměstí, centru služeb nebo významnějšímu místu potkávání. Za veřejné prostranství lze stěží považovat louku u Vídeňské ulice, kde se pravidelně objevují kolotoče a cirkus.

Vizualizace stanice metra D Nemocnice Krč
Nad stanicí metra D Nemocnice Krč má vyrůst obchodní centrum

S menší frekvencí dvě stovky dotazovaných zmiňovaly jako negativa také hluk a smog z ulic Vídeňská a Zálesí, oprýskané stánky, nepříjemný podchod k nemocnici, a rovněž negativně vnímané placené parkoviště.

Stačí jim Novodvorská Plaza a Budějovická

Přesto starousedlíci nechtějí, aby místo před Thomayerovou nemocnicí zaplnilo moderní obchodní centrum. „Obyvatelé poměrně jasně deklarují, že v těsné blízkosti jejich bydliště je obchodní centrum Novodvorská Plaza a dostupná je také občanská vybavenost na Budějovické. Riziko vidí v možnosti vzniku totožného obchodního centra s vnitřní pasáží, které zabere podstatnou část rozvojové plochy a nenabídne venkovní veřejnou plochu pro další aktivity. Obava panuje také z architektonického návrhu, extravagancí nenavazujícího na okolní zástavbu,“ popisuje studie Atelieru L.

Smog z dopravy. Ilustrační foto.
Praha vyvrací dezinformaci: Protismogová opatření pacienty na životech neohrozí

Ohledně budoucího využití území už se názory účastníků výzkumu dost různí. Někteří zdůrazňují, že „louka“ je v území přetíženém dopravou do té míry významnou hodnotou, že by se měla chránit tedy nezastavovat a pouze kultivovat do podoby pro krátkodobou rekreaci.

Před 45 lety přibylo 10 tisíc nových sousedů

Nejvíc dotazovaných považovalo za žádoucí či přijatelnou nepříliš objemnou a kompaktní zástavbu nad stanicí metra, která by poskytla základní služby, jako jsou prodejna potravin, pekárna, občerstvení, kavárna či restaurace. Někteří účastníci průzkumu navrhovali také vybudování kina a společenského sálu. Jak připomíná studie, obavy spojené s výstavbou stanice metra jsou pochopitelné, ale na druhou stranu i při výstavbě sídliště Krč před 45 lety přibylo obyvatelům vilových čtvrtí na deset tisíc nových sousedů.

Průvod vypuštěných duší Prahou, happening  proti omezení kol v centru Prahy, 12.6.2017
Vyhnání cyklistů z centra Prahy? Pravděpodobně už příští rok na jaře

Nová, citlivá zástavba s funkcí bydlení blízko metra naopak může povzbudit vznik služeb a maloobchodu, který je poptáván i nynějšímu obyvateli. Nevyužití cenného místa uvnitř kompaktního města je podle studie dlouhodobě neudržitelné.