Jak vůbec vznikl název čtvrti Řepy, která tvoří Prahu 17?

Teorií o vzniku názvu naší městské části je hned několik, ale povím tu, která je nejpravděpodobnější. Dle historiků název Řepy souvisí nejspíš s vytrvalou rostlinou řepíkem, který se hojně vyskytoval na suchých, travnatých a křovinatých místech naší obce.

Starostkou už jste třetí volební období. Jak se dnes situace změnila ve srovnání s vaším prvním příchodem na radnici?

Situace je jiná v tom, že toto volební období mohu navázat na svou práci, kterou jsem započala. Na radnici působím už devátým rokem a nějakým směrem jsme se tedy už vydali. Vzhledem k tomu, že jsme v minulých volebních obdobích zprivatizovali dvě třetiny bytového fondu, městská část získala finance, které nyní vracíme zpět do obce a tedy lidem.

Do jakých projektů investujete?

Například se nám podařilo zrekonstruovat naše veškerá školská zařízení. Jedná se o tři budovy základních škol a čtyři mateřské školy některé s více budovami. U nich jsme navíc zvýšili kapacitu, takže mohu říct, že v letošním roce jsme uspokojili všechny požadavky občanů Řep na umístění tříletých dětí do mateřských škol.

Takže v Praze 17 přijmete všechny děti, které se přihlásí?

Samozřejmě se k nám snaží děti umístit i rodiče z přilehlých obcí u Prahy, ty bohužel uspokojit nemůžeme. Jedná se tedy především o řepské děti.

V jakém stavu jste přebírala městskou část před devíti lety?

Nemohu říct, že byla ve špatném stavu, ale nedisponovala dostatečným množstvím finančních prostředků. Proto si radnice nemohla dovolit plánovat větší investice. Předchozí vedení bylo proti privatizaci bytového fondu, to se ale za našeho vedení změnilo.

Pokračuje ještě privatizace v současnosti?

Letos jsme schválili privatizaci tří domů, což znamená, že bychom měli ještě prodat 220 bytů. Tím privatizaci ukončíme. Už nechceme dál prodávat, protože nám zbude přibližně 800 bytů, které bychom rádi využili například na sociální bydlení.

Pro koho máte sociální bydlení k dispozici?

Máme startovací byty pro mladé rodiny, kde je snížené nájemné. Vlastníme bezbariérový dům a sem zase umisťujeme lidi s handicapem. Máme také takzvaný Fond ústupového bydlení, který je určen pro ty, kteří nemají dostatek financí na nájemné. Především se to týká seniorů.

Starostka Prahy 17 Jitka Synková.Nebojíte se, že až městská část utratí peníze z privatizace, bude opět bez finančních prostředků a navíc i bez majetku?

Myslím, že jsme dobří hospodáři a snažíme se neutratit veškeré peníze, které jsme díky privatizaci získali. Navíc si část bytů necháme, protože jde o jeden z mála našich příjmů.

Jaké jsou vaše priority pro toto volební období?

Chceme navázat na sliby, které jsme občanům v minulosti dali. Cílem je například vybudovat víceúčelové sportovní centrum, tomuto projektu se věnujeme už více než sedm let. V tuto chvíli máme zpracovaný projekt, který nám byl předán. Máme vydané i stavební povolení, takže bychom výstavbu chtěli zahájit v příštím roce. Jeho součástí by měl být i pětadvacetimetrový krytý bazén, včetně wellness. Hala pak bude splňovat všechny požadavky, aby byla skutečně vhodná pro širokou škálu sportů.

Kdy by se centrum mělo otevřít veřejnosti?

To zatím neumím přesně říct, ale chci, aby do konce volebního období v roce 2018 centrum stálo.

Jak bude financován tento projekt i jeho následné fungování?

Financování předpokládáme z vlastních zdrojů, půjde převážně o peníze z privatizace. Budeme samozřejmě žádat i magistrát a pokusíme se získat dotace na ministerstvu školství. Samotné provozování nechceme dělat sami. Chceme, aby ho provozoval někdo, kdo tomu rozumí.

Jak ale zabráníte, aby minimálně místní obyvatelé neplatili vysoké částky za vstup soukromému provozovateli?

To bychom ošetřili v nájemní smlouvě. Přispíváme z grantů na plavání seniorů i školek. Často jen za dopravu zaplatí víc, než za vstup do bazénu. Už jen to, že nebudou dojíždět, bude přínosem.

Jaká je další z priorit radnice pro toto volební období?

Je to bezpochyby dům s pečovatelskou službou. V tuto chvíli se dopracovává projekt a počítáme se stovkou lůžek, včetně deseti takzvaných odlehčovacích lůžek.

Mnozí komunální politici ODS před loňskými volbami přešli do nových sdružení, aby je neoslabila nízká popularita strany. Neuvažovala jste o podobném kroku?

Rozhodně jsem o tom neuvažovala. Jsem členkou ODS od jejího založení. Jak se říká: byla jsem v dobách dobrých a budu i v dobách zlých, čímž myslím preference. Lidé mě už za předešlá volební období znají a asi nekoukali, kdo pod jakou značkou kandiduje, ale koho volí.

Přesto jste neměla obavy, že by vás značka ODS mohla potopit?

Samozřejmě byly různé názory mých kolegů a blízkých, jestli by nebylo lepší ze strany vystoupit a přejít jinam. Já jsem ale byla rozhodnutá a řekla jsem si, že buď půjdu za ně, nebo nepůjdu vůbec. Že strana udělala spoustu chyb, jsem si vědomá. Musela jsem si to sama vyhodnotit a udělala jsem správnou věc.

Čtěte také: Starosta Hofman: Stavební omezení kvůli hluku letadel jsou už zbytečná