Starosta Prahy 18 (Letňany) Zdeněk Kučera (ANO) si stěžoval, že ho nikdo ohledně stavebních plánů v jeho obvodu neoslovil a nepřizval do debaty. Totéž prý platí o trojici dalších městských částí, kterých by se proměna Letňan také dotkla.

Letiště Letňany.
Plán vládní čtvrti na severu metropole má trhliny. Zastaví ho letiště?

Starostové chystají setkání

„Zásadně nesouhlasíme s tím, že se jedná o nás bez nás o plánech, které ovlivní život a budoucnost více než 20 tisíc občanů naší městské části. Je s podivem, že jsme primátorovi nestáli za to, aby nás alespoň podrobně informoval o výsledcích jednání. Skutečně si připadáme jako vazalové velké Prahy,“ poznamenal Kučera a upozornil, že následné řešení problémů spojených s výstavbou čehokoli v Letňanech padne na bedra místních radnic.

Starostové Prahy 9, 18, 19 a Čakovic chystají na nejbližší dny setkání, na kterém budou mluvit o možných dopadech stavebních záměrů na celou severovýchodní oblast metropole. Zároveň chtějí najít způsob, jak si zajistit okamžitý přístup ke všem informacím a na všechna jednání o Letňanech.

Bývalá Avia. Po komunistickém puči se v Avii nadále vyrábělo, ale pod jiným jménem: Závod Jiřího Dimitrova Letňany.
Jak jsme žili v Československu. Letňany - obci dali název uprchlíci z Letné

Tématu se po víkendu budou v Letňanech věnovat i radní, kteří ho zařadí na program nejbližšího zastupitelstva. „Už nemůžeme jen nezúčastněně sledovat televizní vystoupení pánů Babiše a Hřiba nebo se dočítat z tisku, jak skvělou budoucnost Letňanům a Letňanským chystají, hodláme vyrazit do boje,“ dodal starosta Kučera.

Podle prvního místostarosty 18. části Pavla Sehnala (ODA) by nová čtvrť byla pro Letňany přínosem v případě vyřešení otázek spojených s dopravou, parkováním a vlivem na život stávajících obyvatel. Sehnal je miliardář a majitel letňanského výstaviště, které sousedí s pozemky pro plánovanou výstavbu.