Během blížících se šestidenních oslav se návštěvníci zdarma podívají například do svatební síně, reprezentačních prostor i do podzemí. V něm mohou vidět unikátní kanalizační stoku a také tunely, které spojují všechny radniční budovy.

Radnice dokořán 2018Zdroj: Deník

„Na speciální prohlídkové trase sestoupíte do běžně nepřístupných podzemních prostor radničních budov, odkud bylo částečně řízeno pražské povstání, a poprvé v historii budete moci projít podzemním tunelem mezi Staroměstskou radnicí, Novou radnicí a Novou úřední budovou,“ uvedla mluvčí pořadatele Barbora Hrubá.

Pod zem i na vyhlídku

Upozornila však, že zrovna tato prohlídka bude pouze pro fyzicky zdatné zájemce. „Trasa totiž zahrnuje průchod zúženými a sníženými prostory, její součástí je i lezení po žebříku,“ podotkla Hrubá.

Průvodci s návštěvníky však zamíří nejen pod zem. Přístupné budou i netradiční vyhlídky na náměstí a čerstvě zrestaurovaný mechanismus orloje.

Památkáři chtějí sochám na Pražském orloji uřezat ruce.
Ze záměru sešlo. Památkáři sochám na pražském orloji ruce neuřežou

„Na výročí chceme upozornit nejen speciálními prohlídkami, ale také dalším programem. Rozsahem půjde o dosud největší akci pro veřejnost, která se na Staroměstské radnici kdy pořádala,“ informoval Antonín Baloun, vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Přednášky představí práci restaurátorů

Přednášky se budou věnovat například restaurování orloje, rekonstrukci věže, architektonickým soutěžím na dostavbu budovy i významným osobnostem spojeným s radnicí a městem. Chybět nebude povídání o Jiřím z Poděbrad ani o primátorovi Otakaru Klapkovi (ve funkci od 1939 do 1940).

Staroměstký orloj skrýval tajemství v podobě dopisu sochaře umístěného v těle apoštola Tomáše.
Staroměstský orloj skrýval tajemství. V soše apoštola restaurátoři našli dopis

Návštěvníci se také mohou těšit na koncerty populární či chrámové hudby. Například v pondělí večer vystoupí v Brožíkově sále Unique Quartet se zpěvačkou Dashou. „Repertoár v aranžmá pro smyčcové kvarteto představí slavné skladby současné populární hudby z dílny tuzemských i zahraničních autorů,“ zmínila Hrubá.

Akci pořádá Prague City Tourism. Podle jejího statutárního zástupce Petra Slepičky je naprosto jedinečná týdenním rozsahem a zároveň nabídkou premiérových akcí. „Jsem přesvědčen, že v programu si každý vybere něco zajímavého a unikátního. A věřím, že si i letos v září najde na radnici cestu mnoho návštěvníků a milovníků historie,“ pronesl Slepička.

Orloj na Staroměstské radnici opět v chodu - ve virtuální podobě.
Ze Staroměstské radnice zmizel digitální orloj. Viděly jej stovky tisíc lidí