Na Staroměstském náměstí totiž finišují přípravy Fotbalového městečka. Sportovní mánie tu vypukne už tento pátek utkáním Česko Rusko a potrvá až do 1. července, kdy je na programu finále evropského šampionátu. Podle ředitele společnosti Taiko, která je organizátorem akce na „Staromáku", Milana Heidera půjde o třítýdenní fotbalovou slavnost v podobě open air festivalu.

Sport, hudba i zábava

„Ve fotbalovém městečku se vystřídají zajímaví hosté z oblasti sportu i kultury, chybět nebudou velké hudební koncerty a mnoho soutěží. Fotbalové zápasy sledují vždy tisíce lidí, a tak věřím, že ani letošní rok nebude výjimkou," zve české i zahraniční příznivce Heidler. Tak tedy už tento pátek vyroste na Staroměstském náměstí fotbalové městečko s pódiem, stánky s občerstvením a obří obrazovkou o velikosti 7x5 metrů. Fanoušci na ní budou moci sledovat všechny zápasy od základních skupin až po finále Eura 2012.

Nejen povzbuzovat přijdou mistři Evropy z Bělehradu 1976 Antonín Panenka s Františkem Štambacherem. Vedle nich se objeví také Michal Horňák, Martin Frýdek, Vratislav Lokvenc, Jiří Němec a další fotbalisté z českého národního týmu, který v roce 1996 vybojoval titul vicemistrů Evropy.

Účast na sportovním svátku přislíbili také internacionálové Jan Fiala, Karel Jarolím, Ivo Knoflíček, Horst Siegl či Jaroslav Šilhavý, který letos v roli trenéra přivedl klub Slovan Liberec k titulu mistra republiky.

A tím výčet fotbalových legend, které se do „staroměstského" fotbalového městečka dostaví, ještě zdaleka nekončí. Své umění zde předvede více než třicet špičkových českých fotbalistů internacionálů.

František Štambacher se prý už nemůže dočkat. „Na Staroměstském náměstí se budeme snažit propagovat fotbal tak, jak se hrál kdysi, když byl sice pomalejší, ale techničtější. Fanoušci se na nás možná rádi podívají a zavzpomínají. Myslím, že to pro ně bude zajímavé zpestření ke sledování zápasů šampionátu," komentoval Štambacher.

Dle organizátorů si na své, vedle zapálených fandů, přijdou také děti. Pro ně je nachystána řada soutěží i her s fotbalovou tématikou. A také proto dozná prostor Staroměstského náměstí řadu změn. Upozorňuje na to architekt Pavel Kocych.

Open air festival v centru hlavního města

„Výsledkem architektonického uspořádání bude uvolnění jihovýchodní části náměstí u Celetné ulice a výrazné přesunutí aktivit k Pařížské ulici. Také stánky se obléknou do fotbalového kabátu," vypočítává Kocych. A že si pro příští tři týdny usurpují „Staromák" pouze fotbalový nadšenci? Omyl. Akci jistě ocení třeba milovníci muziky. Mohou se těšit na open air festival v centru hlavního města.

Manažer programu Henri Morstyn prozradil jména některých hudebních taháků akce. „Pod širým nebem se v centru Prahy diváci dočkají velkých koncertů kapel, jako jsou Mandrage, Žlutý pes, Toxique, Clou, Charlie Straight, Support Lesbiens či Těžkej Pokondr. Pravděpodobně jde o největší hudební festival takto v centru města, který se zatím na Staroměstském náměstí konal," vyjmenovává Morstyn.

Zlatým hřebem kulturního programu se pak 16. června stane Česko polský hudební a fotbalový večer.

„Pro všechny, kdo se nemohou podívat přímo do dějiště šampionátu, jsme připravili malou polskou ochutnávku," říká za organizátora Maciej Ruczaj z Polského institutu v Praze.

Návštěvníci uslyší polskou ska-skupinu Akurat, a rockovou legendu Voo Voo, která přiveze do Prahy polsko-ukrajinský projekt VooVoo a Haydamaky. Všichni se mohou zapojit do soutěže o víkendový pobyt ve Varšavě a ochutnat speciality polské kuchyně.