„Vánoční zpívání v pražském metru má již dlouholetou tradici. První adventní koncerty se konaly v roce 1996. Od toho roku se konají s drobnými změnami a úpravou repertoáru každoročně. Letošní edice navazuje na dubnovou akci se stejným názvem: Nalaďte se v metru," uvedl k tomu Pražskému deníku tiskový mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Petr Vorlíček. Podle něj byl o akce ze strany cestujících vždy velký zájem.

Při výběru stanic, ve kterých se koncerty uskuteční DPP vychází z dlouhodobých zkušeností a také z poznatků získaných díky již zmíněné akci v dubnu letošního roku. Prostory jsou pečlivě vybírány tak, aby nebyl ohrožen běžný provoz a bezpečnost cestujících. „V prvé řadě je jde hlavně o bezpečí našich klientů," dodává k tomu Vorlíček. Tradičně mezi vybranými zastávkami nechybí vestibul Florenc trasy metra C a atrium na Vltavské, kde prostory opravdu s trochou nadsázky připomínají koncertní síň a z pohledu hudebníků se oba prostory nejvíce osvědčili i akusticky.

V leckdy uspěchaném předvánočním období se Pražané zítra odpoledne, třeba cestou z práce domů mohou na chvíli zastavit a naladit se do poklidnější nálady, která by měla být vánočním svátkům vlastní. „Jsem rádi, že můžeme cestujícím takto drobně zpříjemnit předvánoční čas, který je většinou poměrně hektický," dodal na závěr Vorlíček.

Program koncertů:

15.00, Muzeum A, C
Kde: Společný vestibul linek A, C
Soubor: Sbor Bruncvík
15.45, Florenc C
Kde: Výstup směr nádraží Praha-Florenc
Soubor: Orchestr Conca Collegium
16.30, Vltavská
Kde: Uliční úroveň, prostor galerie vestibulu
Soubor: Pěvecký sbor Dopravního podniku
17.15, Můstek A
Kde: Výstup směr Můstek
Soubor: BesHarmonie
18.00, Vltavská
Kde: Uliční úroveň, prostor galerie vestibulu
Soubor: Mezinárodní konzervatoř Praha
18.45, Můstek A
Kde: Výstup směr Můstek
Soubor: Pražské dechové trio