Akci mají na svědomí squatteři, kteří přes svou novou virtuální realitní kancelář chtějí vyzvat k obydlení chátrajících budov, o něž se majitelé nestarají.

Nádraží Vyšehrad, jeden ze vzácných pozůstatků původní mlýnské čtvrti v Petrské 33 v Praze 1 nebo podstavec bývalého Stalinova pomníku na Letné, všechny tyto stavby se ocitly na seznamu domů „volně“ k pronájmu.

„Naši příznivci nafotili všechny chátrající domy v Praze a my teď chceme zájemcům poradit, jak mají s majiteli jednat o tom, aby je tam třeba za údržbu nechali bydlet,“ popsal squater Petr z vily Milada, která je posledním centrem pražských volnomyšlenkářů. Podle něj už začínají jednat s některými vlastníky nemovitostí, konkrétní závěry debaty ale nemají.

Squatt místo žraloků?

„Squaterrům rozhodně ne,“ reagoval včera mluvčí magistrátu Jiří Wolf na dotaz Deníku, zda by město poskytlo nevyužité prostory pod Stalinovým pomníkem bezplatně mladým lidem. „Chystá se nová koncepce Letné, která počítá i s hledáním využití pro prostor pod pomníkem,“ připomněl Wolf.

Ještě nedávno se přitom mluvilo o tom, že by v místě mohlo vzniknout obří oceánárium, klub za Starou Prahu se stavbě snažil zabránit pohružkou, že požádá ministerstvo kultury o zapsání do seznamu památek. Ze záměrů magistrátu i klubu však nakonec sešlo.

Zálusk mají squatteři také na pozdně klacisistní dům v Petrské ulici 1166/33 na Novém Městě. Z něj chtěl investor postavit hotel. Přestože památkáři dali pracem na vzácném pozůstatku původní mlýnské čtvrti, který nebyl chráněný, zelenou, na vybydleném objektu se teď objevila cedule: na prodej.

„To mě skutečně mrzí, před několika měsíci jsme dům pro rekonstrukci uvolnili. Aby se tam usídlili squateři a objekt se úplně zničil, to bych si nepřál. Kdyby alespoň o domy pečovali a opravovali je, pak bych až tolik proti nebyl,“ sdělil Deníku šéf odboru památkové péče magistrátu Jan Kněžínek.

Marný boj s majiteli

S chátrajícím objekty v centru Prahy se snaží bojovat také první městský obvod. Ten oslovil všechny majitele domů s tím, aby začali s opravami. „Bohužel z 38 objektů radnici přišlo jen šest reakcí od vlastníků a pouze u dvou domů se začalo něco dít,“ popsal včera mluvčí Prahy 1 Alexander Koráb.

Doplnil, že stavební úřad může majitelů vyměřit pokuty do výše dvou set tisíc korun, památkáři mají sankce až do dvou milionů.