Zejména dětmi hojně navštěvované hřiště a sportoviště na Dětském ostrově spláchla velká voda už v červnu roku 2013, od té doby je místo stále uzavřeno. Nutnou rekonstrukci se však zatím nepodařilo uskutečnit. V roce 2014 se nikdo nepřihlásil do výběrového řízení, loni pak vedení radnice nečekaně celý projekt změnilo.

„Chceme, aby dětské hřiště na Dětském ostrově nebylo jedním z mnoha. Oproti běžným hřištím má být větší a atraktivnější. Mělo by být místem, na které se vydají rodiny z celé Prahy 5, třeba na celý den," vysvětloval starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09) důvody, proč došlo k přepracování původních plánů.

Jenže na projednávání nové studie se letos v dubnu vzedmula ostrá vlna ze strany mnoha zdejších obyvatel, kteří okamžitě sepsali petici. Podle zastupitele a jednoho z nespokojených občanů Jakuba Suchela (KDU-ČSL) je cílem petice, aby nový projekt vycházel ze stavu před povodněmi a z původního projektu z roku 2013.

„Na ostrově bychom chtěli umístit pískoviště, dětské hrací prvky, sportoviště a odpočinková místa s lavičkami a dále si přejeme, aby hřiště nesloužilo jiným účelům než odpočinku a sportu a aby na hřišti nebyly jakékoliv placené aktivity dětí a rodičů," říká Suchel.

Strany se dohodly na kompromisu

Radnice nakonec požadavkům ustoupila a na tento týden svolala druhou veřejnou diskuzi. Během ní konečně došlo ke shodě mezi oběma stranami a radnice přislíbila zapracovat většinu z celkem 55 připomínek.

„Jsem rád, že se uskutečnila obě jednání s veřejností. Na prvním lidé sdělili konkrétní úpravy, které si představují, na druhém už došlo k naprosté shodě všech zúčastněných," prohlásil starosta Klíma.

Že došlo k dohodě, potvrzuje i zastupitel Jakub Suchel. „Přestože se nejedná o návrat k původnímu projektu, veřejnost z jednání odcházela spokojena. Výslednou podobu považuje za přijatelný kompromis. Jedná se zejména o přesunutí dětského hřiště na původní plochu a zvětšení jeho rozlohy, zrušení plánovaných tribun a veřejný slib, že na ostrově nebudou provozovány jakékoliv komerční a placené aktivity," prohlásil.

Podle něj je ale nyní nejpodstatnější, aby nezůstalo jen u slibů.

Pás dětských hřišť

A jak by měl ostrov po rekonstrukci vlastně vypadat? V části blíže vchodu vznikne kromě objektu s občerstvením pás dětských hřišť. První z nich bude věnováno nejmenším a kvůli bezpečnosti se oplotí. Na něj naváže hřiště pro děti do čtrnácti let a vedle by mělo být umístěno lanové centrum pro teenagery.

Takové jsou plány. Budoucí podobu Dětského ostrova zachycuje vizualizace

Ve druhé části ostrova bude louka určená pro odpočinek, piknik a hry. Podle návrhu zde budou umístěny i přístřešky, kam bude možné se schovat v případě nepřízně počasí. V zadní části budou stát multifunkční hřiště pro sportování všeho druhu a v cípu ostrova vznikne zázemí s mobilními toaletami. Podle mluvčí Prahy 5 Heleny Šmídové má celý prostor sloužit pro volnočasové aktivity, s pořádáním kulturních akcí se nepočítá.

„Na základě dohody nyní začnou architekti zpracovávat finální a detailní projekt. Slíbili, že budou nejpozději do dvou měsíců hotovi, poté začne projednávání územního a stavebního řízení a já doufám, že to stihneme projednat v letošním roce s tím, že bychom projekt na jaře příštího roku otevřeli," dodává starosta Klíma. Na obnovu ostrova vyhradila radnice z rozpočtu pro letošní rok 21,5 milionu korun.

Čtěte také: Praha 5 vloží do úprav Dětského ostrova 21,5 milionu korun