U jednotlivých stánků různých hotelů a potravinářských firem připravovali specialisté jídla před zraky lidí, kteří si je kupovali. Akce měla i přes studené počasí slušnou účast, mnozí návštěvníci si bohužel neměli kam sednout a museli jíst vestoje. „Byli jsme limitováni bezpečnostními a dopravními omezeními, ale věřím, že příští ročník tento nedostatek odstraníme,“ sdělila za organizátory Zuzana Albrechtová.

Hovězí líčka vedly

Gurmánský den zahájila manželka prezidenta Lívia Klausová, na jejíž nadační projekt pro dětské domovy Startovné do života půjde výtěžek z celé akce. Obnos peněz, který nebyl ještě včera spočítaný, se rozdělí mezi 1300 dětí. „Je dobře, že se akce pořádá, protože kuchaři a cukráři se díky tomu mohou veřejnosti pochlubit svou prací,“ sdělila Deníku první dáma České republiky.

Velmi rušno bylo u stánku pětihvězdičkového Grand Hotelu Bohemia, který se prezentoval specialitami ze své restaurace Franc Josef. „Nejoblíbenějším pokrmem jsou dnes hovězí vařená líčka,“ pochlubil se šéfkuchař Martin Čížek, který dále nabízel bílé vinné točené klobásy na špejli, restované brambory na tyrolském špeku, či domácí sekanou. Čížek, který už prošel praxí v několika pražských, ale také německých vládních či švýcarských hotelech, si sobotní den pochvaloval. „Je potřeba podporovat českou gastronomii a turismus,“ řekl.