Okamura uvedl, že SPD nepodpoří žádnou vládu, která by nepodpořila program hnutí. "Jdeme prostě za programem. Můžeme slevit z některých bodů, můžeme hledat programové průsečíky, můžeme nějakým způsobem udělat kompromisy, ale nesmí být cílem nějaká teplá korýtka a nesmí být cílem vyměnit program za nějaké osobní výhody," řekl dnes Okamura na tiskové konferenci. Dodal, že debatu o vládě s ostatními strany nevylučuje. "Máme určité indicie, že by se jednání mohla posouvat," podotkl Okamura.

Podle Fialy se situace velmi rychle mění a SPD nyní nemá k čemu zaujímat stanovisko. "Máme na stole rodící se vládu Andreje Babiše. Pan Babiš nám ještě nepředstavil ani personální, ani programový koncept té vlády," řekl Fiala.

Prezident Miloš Zeman s lídrem SPD Tomio Okamurou
Zeman vytknul SPD přístup k zahraničním misím, jinde se shodují

Hnutí SPD se usneslo, aby předsednictvo při jednáních o sestavení vlády nebo podpoře vlády postupovalo v zájmu prosazování svého programu.

Konference SPD v usnesení vyzvala své regionální kluby, aby udělaly vše pro úspěch v komunálních a senátních volbách. Podle delegátů je potřeba posílit členskou základnu a organizovat volební kampaň v okresních a krajských městech a v senátních obvodech.

SPD rozhodně vystoupí proti pokusům EU o další demontáž suverenity ČR, uvádí usnesení celostátní konference.

Hnutí SPD v říjnových parlamentních volbách skončilo na čtvrtém místě se ziskem 10,6 procenta hlasů. V Poslanecké sněmovně hnutí zastupuje 22 poslanců.

Ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier
Dienstbier: Zeman je po uši v té nejhorší morální špíně