Výstava „Nový pražský mobiliář: lavičky, koše, stojany na kola" v Centru architektury a městského plánování (CAMP) představuje veškeré soutěžní návrhy i historii a současný stav pražského mobiliáře až do 19. listopadu. „Podařilo se udělat klíčový krok k nápravě nedůstojného stavu vybavení pražských ulic,“ uvádí primátorka Adriana Krnáčová. „Věřím, že již v průběhu příštího roku začneme ty nejhorší kusy nahrazovat kvalitním novým mobiliářem,“ doplňuje.

Ilustrační foto.
Vítěze soutěže na nový mobiliář chce Praha znát na podzim 2017

Komplikace s pořizováním mobiliáře

Designeři, kteří v soutěži zvítězili, spolu s městem dopracují návrh a provedou výrobní dokumentaci. Město pak odkoupí licenci a vybere dodavatele. Soutěž byla zahájena v září loňského roku a jejím zadáním bylo to, že nový mobiliář by měl vycházet z charakteru a historie hlavního města  a citlivě dotvořit působení pražských ulic. Soutěži předcházel průzkum současného stavu mobiliáře. „Pražský mobiliář je často zanedbaný, nevhodně umisťovaný a esteticky nekvalitní,“ řekl šéf IPR Ondřej Boháč.

Některé z prvků nového mobiliáře by se v ulicích mohly objevit už na konci roku 2018. Nejprve půjde o koše, lavičky. S výměnou se začne v centru Prahy, potom se bude pokračovat v návazných částech. Pořizování nového mobiliáře se však ještě může zkomplikovat a to díky smlouvě s firmou JCDecaux, která od roku 1994 spravuje některé zastávky MHD, ale i některé lavičky a koše. Pro město nevýhodnou smlouvu se v minulosti pokoušelo vedení Prahy upravit už několikrát, ale neúspěšně.

Ilustrační foto.
Magistrát zvažuje, že pořídí nový městský mobiliář