„Dnešní den to je extra dávka, to je pravda," usmála se podle svého zvyku většinou dobře naladěná Soukalová, která vstávala v osm a do postele se dostala až po půlnoci, po příjezdu domů do Jablonce z vyhlášení biatlonové ankety.

S úspěšnými reprezentačními kolegy Ondřejem Moravcem, Jaroslavem Soukupem a Veronikou Vítkovou se dopoledne setkala s Jarmilou Muchovou Plockovou, vnučkou tvůrce motivu olympijské kolekce Alfonse Muchy. Pak spěchala do botanické zahrady, kde v rámci projektu Kořeny osobností zasadila rostlinu z Madagaskaru.

„Strom už jsem doma na zahrádce sázela, ale zkušenou zahradnicí bych se nenazvala," řekla Soukalová. V prostředí květin a dřevin se cítila uvolněně. „Úplně jsem si tam vyčistila hlavu," pochvalovala si.

V jednom kole

Z Troji se přesunula do centra města na křest knihy o biatlonu a pak na autogramiádu. Od olympijského úspěchu už rozdala nespočet podpisů. „Tisíce," vyhrkla a přiznala, že už se někdy z povinností cítí unavená. „Ale oceňuju, že lidi podpisy chtějí, že fandí biatlonu, a to je pro nás důležitý, to je super."

Před slavnostním večerem zamířila k holiči. S výběrem šatů problém neměla, její důvěru má návrhářka Beáta Rajská. „Už loni jsem měla na sobě její šaty. Má můj velký obdiv. Je to i velká osobnost a pro mě blízký člověk," řekla Soukalová.

Skvělá závodnice je známá i svou roztržitostí. Historky, jak si vzala špatné lyže nebo přišla někam pozdě, jsou pověstné. „Nejhůř to snáším asi já, protože si to potom vyčítám a mrzí mě, že nejsem schopná udělat věci normálně jako ostatní lidi," řekla a ocenila trpělivost svého okolí. Zároveň se snaží zlepšit. „Hodně. Doufám, že lidi jednou řeknou, Gabčo, ty ses zlepšila, nedá se to srovnat," přála si Soukalová.

Volnější den čtvrtou ženu uplynulého ročníku Světového poháru ve středu nečeká. „Už ráno máme kolo, docela těžký trénink," řekla. Příprava letos začala o něco později než jindy. „Tělo si po sezoně říkalo o každou minutu volna a odpočinku. Začala jsem nejpozději ze všech a všechno pěkně bolí," dodala.