Zjistil tak, že by případně získané hlasy stejně k zisku mandátu nestačily. Média to zjistila z usnesení soudu zveřejněného na úřední desce. Ustavující zastupitelstvo tak bude nejspíš 25. listopadu, řekla novinářům mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková.

Strana svobodných občanů namítá, že její kandidát Jiří Rožek nezískal ve třech okrscích ani jeden hlas. „Strana byla kontaktovaná několika svými voliči, kteří v daném okrsku hlasovali pro tuto stranu, když křížkem označili pouze kandidátní listinu celé Strany svobodných občanů, čímž udělili této straně 25 hlasů," píše se v usnesení soudu. Čestná prohlášení těchto pěti lidí ale strana na vyzvání soudu nepředložila.

Přesto soud požádal o stanovisko ČSÚ, který „provedl simulovaný výpočet výsledků voleb do Zastupitelstva městské části Praha 1 pro případ, že by kandidátní listina č. 2 obdržela hlasy dalších pěti osob, tedy získala navíc 125 hlasů".

Podle soudu tento rozdíl neznamená zisk zastupitelského mandátu, takže výsledek voleb neovlivní.

Indicie nebyla dost závažná

Podle soudu nejsou dostatečné důkazy o tom, že byly hlasy pro Svobodné opravdu špatně sečtené. Navíc pro opakování voleb by byla nutná „závažnější indicie".

Soud rovněž připomněl, že Svobodní nevyužili v některých okrscích svého práva nominovat člena volební komise, který by mohl případné chyby ve sčítání hlasů odhalit.

Stejné námitky podal v další žalobě na volby Zdislav Růžička, který kandidoval za Stranu svobodných občanů na druhém místě. Soud nechal lístky v okrsku, kde Růžička volil, přepočítat a zjistil, že pro Svobodné tam hlasovalo 24 voličů, nikoliv žádný, jak je uvedeno ve výsledcích voleb. Chyba ale podle soudu nebyla tak vážná, aby byly nutné nové volby.

Zastupitelstvo se může sejít

Po vyřízení druhé žaloby se může sejít ustavující zastupitelstvo městské části. Volby vyhrála TOP 09 se ziskem 22,76 procenta hlasů, druhá koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) 14,88 procenta.

Dál skončily ANO (13,04 pct.), ODS (12 pct.), ČSSD (10,54.). Do zastupitelstva se dostali také zástupci uskupení Zelená pro jedničku (7,67 pct.) a Sdružení LES, Piráti a NK (6,39 pct.).

Prahu 1 povede koalice TOP 09, ČSSD a ODS, starostou zůstane Oldřich Lomecký (TOP 09). Jejích 13 zastupitelů v pátek podepsalo koaliční smlouvu.